ОТЗВУК: Кашкавал с боровинки, билки и манатарки бяха сред най-търсените на Националния събор на овцевъдите

Демонстрацията по ръчно месене на майсторката на млечния продукт – Мина Варджиева бе една от атракциите

Кашкавал с боровинки, билки и манатарки бяха сред най-търсените от клиентите на Националния събор на овцевъдите, провел се от 6 до 8 май край Петропавловския манастир. Вкусът им е нетрадиционен, но приятен за любителите на млечния продукт, казва Цветелин Маринов от с. Алтимир, Врачанско, който предлагаше краве кашкавал с боровинки, червен пипер и шарена сол. Той се занимава с животновъдство от 20 години. Отглежда 30 крави. Но от преди 6-7 години е затворил цикъла на производство и произвежда млечни продукти в своята мини мандра. Казва, че основната причина за това решение на фамилията му е била ниската изкупна цена на млякото.

личен архив – Цветелин Маринов от с. Алтимир, Врачанско със съпругата си

„Засега сме добре, нямаме оплаквания и фуражите са добре спрямо цените на царевицата. Работим с фуражи, купуваме готова смеска. Малко са пасищата и всеки гледа да вземе повече. Брат ми предложи да правим кашкавал с боровинки и ние продължихме да го правим”, усмихва се и разказва земеделският производител. Допълва, че няма кой да го наследи, децата му се ориентират в града. „Като гледам и как приключват колеги със съществуването на фермите, и този внос на сухи млека, надали ще останат местни производители“, заключава фермерът с дългогодишен опит.

Виолета Крушкова от с. Брестник с грамота

Овче кашкавал също с боровинки, с манатарки и билки предлагаше Виолета Крушкова от с. Бресник, Пловдивско. Фамилията й е една от първите у нас регистрирана по Наредба № 26 за директните продажби. Брат й е известният фермер Георги Вършилов. Семейството разполага с над 1000 овце. Четвърто поколение отглежда животните. Началото се поставя в далечната 1969 година.

„Брат ми, баща ми, племенникът ми Димитър и с още наемна помощ се грижат за животните. Това е 24-часова грижа. От 2016 година си направихме малка мандра. Кашкавалът е ръчно правен. Много любов и качествено мляко, това е тайната на добрия кашкавал. Млякото директно се преработва. Вкусът на кашкавала е различен спрямо пашата и различните сезони. Лятото качваме животните на височина 1 600 метра, пасат свежа трева и билки. Тогава вкусът на млякото е различен“, казва Виолета. Тя предлагаше и овче сирене – брънза, овче кисело мляко и кашкавал на конци. Смята, че да се затвори цикълът на производство и близкият контакт с клиентите, е най-доброто за бизнеса им. Фермерите се представят за пореден 11-и път в Националния събор на овцевъдите у нас.

Атракция на събора отново бе Мина Варджиева. Тя се занимава със занаятчийско млекарство. На 6 май тази година се навършва една година, откакто майсторката на кашкавала започна обучение по своя лична технология, възстановена от преди повече от 100 години. Съчетава модерното, домашното и промишленото производство на млечния продукт. Започнала собствен бизнес през 2005 година със 70 кози, към днешна дата тя само преподава. Над 100 души са преминали вече през школата й.

Сиренарската школа на Мина

„Мандраджийството е занаят, с който не можеш да останеш гладен и жаден. С изискваните протоколи и ниските изкупни цени на млякото, затварянето на цикъла на производство става належащо. Обучението ми е индивидуално и практическо. Интересът към домашните продукти е голям.

Дори и за себе си хората трябва да имат нужните знания и умения и да правят качествени млечни продукти“, обяснява майсторката на кашкавала.

Тя е присъства почти всяка година на събора. Дълги години базата й се помещава  в Стара Загора, но казва, че ще я мести в Северозападна България, защото поддръжката е тежка. Идеята й е освен обученията по направа на качествен кашкавал по стара технология и то ръчно месен, да развива и дегустационен туризъм.

Мина казва, че качеството на продукцията зависи от качеството на суровото овче мляко. След това са закваските, чисти култури – микроорганизмите, сиренарската мая, солта и знанията, и уменията на този, който прави кашкавала. Тя е омесила тонове от млечния продукт.

„Правила съм по 7 тона на ден кашкавал, когато имаше и хора да го правят.  Промишлено тези операции като нарязване, осоляване, изпаряване и месене се правят от агрегат, а аз го правя ръчно“, обяснява още за технологията майсторката на кашкавала Мина Варджиева.

Креми Попова

Снимки: Никола Бошнаков и
Национален събор на овцевъдите в България

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X