Дежавю: Цената на зарзавата се удвоява от борсата до пазара

Сезонни плодове и зеленчуци се продават от производители и в социалните мрежи

Цените на плодовете и зеленчуците скачат поне двойно от тържищата на едро до пазарите и магазините на дребно в Пазарджишко, показа репортерска проверка на „Гласът на земеделеца„. Нещо, което сме виждали много пъти през годините назад и вече станало закономерност – потребителят плаща почти толкова или дори повече за търговска надценка, отколкото за самата продукция.

Най-ясно изразена е тази разлика при сезонните плодове. Първите ягоди и череши вече са на сергиите на Централния кооперативен пазар. Според едрината и качеството ягоди може да се купят за 5 до 9 лева. На Пазара на производителя в близкото село Огняново цената им е 3,50-4,50 лева, според обявената днес информация от управата на тържището. Черешите на борсата са по 10-12 лева, а докато стигнат до пазара, стават по 16 или дори над 20 лева. За поредна година продавачи на градската чаршия използват малък психологически трик, за да избегнат стряскащите цифри – предлагат плодовете в тарелки по 300 или 500 грама, които излизат по-скъпо на килограм, но пък 4-5 лева не изглеждат като двуцифрените цени на черешите и хората са по-склонни да ги платят. Друг способ, на който вече мнозина не вярват, са табелките „Български“, макар от тържищата на едро да твърдят, че нашенски череши още няма заради студената и дъждовна пролет.

Удвояването на цените го има и при сезонни зеленчуци, но само някои. Например – тиквичките. На едро те могат да се купят за 1,50-1,70 лева за българските и по 2 лева за внесените от Гърция, докато на пазара са над 3 лева, поувехналите и преоценените – по 2 лева за килограм. Доматите са по 1,30-3,00 лева на едро, на дребно се предлагат за над 3 лева, най-скъпите розови са около 5. Краставиците родно производство пък са по-скъпи на борсата, отколкото гръцките. Българските струват от 1,80 до 2,60 на килограм, докато вносните са 1,30-1,70 лева. На дребно цената им варира между 3 и 4,20 лева, а според табелките са български. Надценката при зелените салати е около 50 на сто – от 60-80 стотинки на едро достига до 1,20-1,30 лева на сергиите. Така е и при пролетното зеле, което търговците купуват на едро за 90 стотинки до 1,10 лева, а предлагат по 1,60 лева за килограм. Първите за годината дини са учудващо евтини – по 1,70-1,80 лева на пазара, докато едровата им цена е 1,30 лева. Засега са основно гръцки.

По-разговорливи търговци на пазарджишката чаршия обясняват, че колкото и несправедливо да изглежда удвояването на някои цени, то трудно покрива разходите им на фона на поскъпването на горивата и всички разходи за поддръжка на автомобил, вдигането на осигуровките с увеличаването на минималната работна заплата и други. Оборотът им заради студеното време е свит – потребителите в такова време предпочитат хипермаркетите и магазините на закрито. Сергиите са пълни със стока, но наистина купувачите не са много, особено ако вали. След направените ремонти на навесите в момента градското тържище наистина изглежда по-добре, но все пак си има неудобствата в хладни дни.

Прогнозите са, че тази година зеленчуците и плодовете ще се задържат на високи цени, а българската продукция ще е малко заради щетите от студа и влагата, продължаващи през целия месец.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X