Гъсеницата на доматения миниращ молец напада всички части на доматите

Доматеният миниращ молец е вече трайно настанен неприятел в нашата страна. В зависимост от условията той може да развие 10-12 поколения годишно. Неприятелят напада основно доматите, но също и патладжан, картофи, фасул, пипер.

Доматеният миниращ молец е нощна пеперуда активна през нощта и рано сутрин, а през деня пеперудите остават скрити между листата на растенията и летят само при обезпокояване. Женските снасят яйцата си предимно по листата и по-малко по листните дръжки, стъблата, чашките на цветовете и зелените плодове. Излюпените гъсеници пропълзяват по растенията и навлизат в растителните тъкани, където се хранят и развиват, образувайки мини и галерии. Мините са къси и широки с екскременти в единият край. При масова поява ларвите унищожават изцяло паренхима, оставяйки само епидермисите на листата. При преглед на повреден лист през преминаваща светлина мината, образувана между двата епидермиса, е напълно прозрачна и вътре може да се види и гъсеница. При доматите младите ларви на доматения миниращ молец напада листата, стъблата, цветовете и нарастващите плодове. Галериите в стъблата причиняват деформации и забавят растежа на растенията, повредените цветове опадват. Повредите по връхните пъпки забавят или изцяло спират растежа на растенията. Нападнатите нарастващи плодове се деформират, а зрелите загниват от развитието на вторични патогени.

При борба с химични препарати се препоръчва редуване на инсектициди с различен механизъм на  действие. Регистрирани  за борба с молеца са: афърм  – 0,15% с карантинен срок 3 дни; децис 2,5 ЕК – 0,05% с кар.срок-7дни; нимАзал – 0,3% – биоинсектицид и други.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X