Домати Биволско сърце: особености и технология

Едва ли ще намерите едрите и месести домати Биволско сърце в супермаркета, тъй като те не са подходящи за съхраняване и транспортиране. Единственият начин да им се насладите е да си ги отгледате сами.

При този тип домати узряването започва отвътре, поради което доматите са вече вкусни, дори когато отвън изглеждат леко зелени. В тях има относително малко сок и умерена киселинност. Плодовете обикновено тежат около 200 грама, но някои разновидности достигат тегло над 400 грама.

byche serdce pomidory

Биволското сърце има няколко вариации, които се различават съществено от „оригинала“, например, имат по-дебела кожа и по-опростен вкус с повишена киселинност. Ако при истинското Биволско сърце плодовете са винаги с ясно заострено дъно, то разновидностите са по-плоски и с по-силно изразено оребряване.

Тъй като доматите Биволско сърце се отнасят към едроплодните, то при тяхното отглеждане е необходима задължително опора. Днес, благодарение на селекцията, могат да се намерят разновидности на Биволското сърце с истинска дъга от цветове и подобрена устойчивост към заболявания.

Семената за разсада се засяват от края на март до началото на април, ако доматите ще се отглеждат на открито. Ако те ще растат в оранжерия, то сеитбата може да започне от края на февруари до средата на март.

Засяват се в малки кофички, които след това задължително се покриват с найлоново парниче до появата на растения, като не забравяте на проветрявате и пръскате с вода със стайна температура.

Дръжте младите растения на перваза на прозореца, като предварително уплътните всички пролуки, за да няма течение, при температура около 18 градуса. Пресадете в саксийки с диаметър 9 см, когато се формират два листа.

В зависимост от продължителността на светлата част от денонощието, трябва да осигурите достатъчно светлина. Както кофичките с разсада, така и саксийките, може да оградите с екрани от фолио. Те се правят лесно – залепете фолио на високи картонени плоскости. Този елементарен метод ще позволи на растенията да получават повече светлина и да са предпазени от погубващото въздействие на въздушните течения.

Преди да пресадите разсада от доматите Биволско сърце на открито, той трябва да се закали, постепенно отваряйки прозорците, когато навън е слънчево и топло. Осигурете на младите растения опора от самото начало. Редовно отстранявайте страничните филизи, когато достигнат дължина от 2,5 см.

Когато растенията образуват седем съцветия в парник или четири на открито, отстранете точката на растежа на основноте стебло, над горното съцветие.

Силно и здраво стебло е основното, на което трябва да обърнете внимание, отглеждайки домати Биволско сърце. Плодородна почва в съчетание с редовно подхранване позволяват на растението да произведе действително сочни и масивни плодове, без стеблото да се прекърши.

Редовно поливайте, така че почвата да остава равномерно влажна. Неустойчивото ниво на влага води до разпукване на плодовете.

След пресаждането, подхранвайте на всеки 10-14 дни с балансирани комплексни течни торове, като ги замените с течен тор с калций, когато започнат да се образуват първите плодове. Нередовното поливане, съчетано с недостиг на калций в почвата води до загниване на доматите – долната им част почернява и се размеква.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини