Не всички плодове и зеленчуци се замърсяват от пестициди

В медиите се публикуват статии убеждаващи потребителите, че всички плодове и зеленчуци се отглеждат в замърсена почва и съдържат огромни количества пестициди и нитрати.

Не всички дарове на природата са толкова податливи на пестицидите, така, че тяхната стойност да превишава няколко пъти допустимите дози.

Според изследвания, проведени от работна група с нестопанска цел в областта на екологията, има няколко вида зеленчуци и плодове, които не могат да бъдат засегнати от пестициди. Това са лук, авокадо, царевица, ананас, сладък грах, фасул, манго, аспержи, киви, патладжан, грейпфрут, сладките картофи – батати, горски плодове.

Експертите също така отделят и 11 продукта, които е по-добре да не се купуват в магазини и пазари за органични продукти. Това са целина, праскови, ягоди, ябълки, боровинки, нектарини, чушки, спанак, както и череши, картофи и грозде.

С високо съдържание на пестициди може да бъдат също марули, цвекло, зеле, репички, зелен лук, пъпеши и дини, със средно съдържание карфиол, тиквички, тиква, ряпа, репички, зеле, хрян, моркови и краставици.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини