Микробиални торове?! Професионално ръководство при избор и приложение

Почвата е крепостта на микроорганизмите и е най-изобилната библиотека от бактериални видове. Силата на микробиалните торове, не е тайна за нас. В цял свят стават все по-актуални в земеделието при производството на различни култури. Все пак основно са търсени с три цели: Повече добив, рентабилност, качество.

Днес все повече фермери разпознават и използват микробиални торове с бацил, Триходерма, азотфиксиращи бактерии и др. На пазара има повече микробиални агенти – някои инокуланти имат добър ефект след употреба, а други не. Това се случва заради не добрия избор или методът на прилагане не е подходящ – често заради липса на разбиране на микроорганизмите.

Основни характеристики на микроорганизмите:

  • Малък размер/ разнообразие/ бързо възпроизвеждане.

  • Силна адаптивност към околната среда.

Има 2,5 милиарда бактерии, 700 000 актиномицети, 400 000 гъби, 50 000 водорасли, 30 000 протозои.

Според функционалните характеристики продуктите за микробиални торове могат да бъдат разделени на:

  • Агенти на Ризобия бактерии;

  • Препарати с азотфиксиращи бактерии;

  • Препарати за разтваряне на фосфорни бактерии;

  • Средства за силикатни микробни бактерии;

  • Агенти на фотосинтезиращи бактерии;

  • Инокулант, разлагащ органичните вещества;

  • Насърчаване на бактерии агент;

  • Биоремедиационен бактериален агент.

Защо да избираме микробиални торове?

Микробиалните торове подобряват състоянието на почвата, възстановяват почвеното плодородие, предотвратяват болести пренасяни от почвата, поддържат баланса на ризосферната микрофлора и разграждат токсичните вещества. Правилното използване в селскостопанското производство може да увеличи добива и да подобри качеството, да намали количеството на стандартните торове, да подобри почвата, да защити екологичната среда.

Торът с микроорганизми включва фиксирането на молекулярен азот във въздуха, превръщането му в автономни или симбиотични азотфиксиращи бактерии на азот, използваем за растенията; превръщането на фосфор и калий, които не могат да бъдат използвани от растениятя, в достъпен фосфор и калиеви, фосфорни и калиеви бактерии; да отделят различни стимуланти и антибиотици за растежа на полезни култури.

Микробиалните торове имат различен механизъм на действие от химическите торове и органичните торове, защото имат уникални ефекти в някои отношения.

Популярни микробиални торове на пазара, по – познати със съдържанието на:

  1. Bacillus subtilis: може да произвежда вещества, подобни на цитокинина или хормони, за да стимулира растежа на растенията. Той не само действа като контрол на микробни заболявания, но също така може да се използва като микробиален тор, предизвиква устойчивост на растенията към стрес и подобрява състоянието на почвата. Много производители на торове обичат да смесват Bacillus subtilis с микориза, триходерма и др., за да постигнат по-добър ефект.

  1. Trichoderma harzianum: Това е най-популярният биологичен фунгицид за елиминиране на увреждащи гъбични патогени, като Phytophthora, Rhizoctonia, Pythium, Fusarium и др. Подобрява състоянието на почвата, повишава устойчивостта на растенията и подобрява добивите и качеството на културите.

  1. Микориза: Играе съществена роля в растежа на растенията. Те помагат за изграждането на почвена агрегатна структура, за да осигурят на корените на растенията по-добра и здравословна среда за здравословен и силен растеж. Тяхната симбиотична връзка с растенията им помага да получат достъп до допълнителни източници на вода и хранителни вещества в почвата.

  1. Bacillus licheniformis: Устойчив на болести и убива вредни бактерии.

  1. Trichoderma viride: Това е един от щамовете с най-висока целулазна активност. Има отличен ефект върху деградацията на културите. Има двойно въздействие на защита и лечение и може ефективно да предотвратява и контролира болести, пренасяни от почвата.

  1. Bacillus amyloliquefaciens: Секретират антибактериални вещества, предизвикват антагонизъм, хранене и космическа конкуренция, предизвикват резистентност на гостоприемника и насърчават растежа на растенията.

  1. Bacillus megaterium: Фосфорен разтвор (фосфорни бактерии), които имат добър ефект върху разграждането на органичния фосфор в почвата.

  1. Bacillus mucilaginosus: разтвор на калий, освобождаване на разтворим фосфор, калий и калций, сяра, магнезий, желязо, цинк, молибден, манган и други микроелементи.

  1. Bacillus lateralis: Насърчава корените, стерилизира и разгражда тежките метали.

  1. Azotobacter chroococcum: Фиксиране на азот, увеличаване на добива.

  1. Група фотосинтезиращи бактерии: Синтезът на захари, аминокиселини, витамини, азотни съединения, антивирусни вещества и физиологично активни вещества.

  2. Серия Lactobacillus: Стерилизация, насърчаване на разлагането на органична материя, инхибиране на пролиферацията на патогени.

  1. Серия от група дрожди: Насърчава растежа на корените и осигурява жизненоважен субстрат (храна) за пролиферацията на други ефективни микроорганизми.

  1. Bacillus coagulant: Намалява амоняка, сероводорода и други вредни газове в околната среда. Увеличава съдържанието на аминокиселини в плодовете.

  1. Aspergillus oryzae: Подобрява структурата на почвата, дезодорира, елиминира вредители и болести, семена от плевели, подобрява хранителните вещества.

  1. Aspergillus Niger: пиролиза на макромолекули на органична материя и неразтворима неорганична материя, лесни за усвояване и използване от културите, подобряват структурата на почвата, повишават плодородието на почвата, увеличават добива.

  2. Актиномицети: антагонистични патогенни бактерии срещу ролята на болестта, секрецията на цитокинини за насърчаване на растежа на културите.

  1. Paecilomyces lilacinus: Има добър контролен ефект върху много видове нематоди.

  1. Beauveria bassiana: Убива вредители в естествени условия чрез контакт с тялото.

  2. Metarhizium: вид инсектицидна гъба, която може да паразитира върху различни насекомни вредители. Тя навлиза в тялото на насекомото чрез инвазия на повърхността на тялото. Продължава да се увеличава и размножава в тялото на насекомото чрез консумиране на хранителни вещества, механично проникване, производство на токсини и непрекъснато разпространение в популацията на насекомите.

Предпазни мерки за използване на микробиални торове

Температурата като цяло кара биологичните бактерии в бактериалните торове да са най-активни, когато почвата е между 18 ℃ и 25 ℃, и тяхната жизнена активност започва да намалява, когато почвата е под 15 ℃. Способността им за активност е много слаба, когато почвата е под 10 ℃, дори в латентно състояние. Следователно, при използването на микробиален тор трябва да се съблюдава, температурата на почвата да е регулирана, както и нейната влажност.

След прилагане на микробиален тор в почвата, биологичните бактерии се нуждаят от процес на адаптация, растеж, хранене и размножаване. Добре е да се прилагат преди критичния период на хранене на културата. Внася се рано сутрин и вечер или в дъждовни дни, за да се попречи на ултравиолетовите лъчи на слънцето да убият микроорганизмите. Важно е да се избягва употреба при високи температури и суша.

Микробните агенти биха имали най-добър ефект при прилагането на достатъчно количество органичен тор. Ако в почвата има достатъчно количество органична материя, биологичните бактерии ще се размножават и ще инхибират вредните такива. В противен случай биологичните бактерии ще умрат поради липса на храна. Това прави изключително добра практиката, преди засаждане на култури да се прилагат торове богати на органична материя.

Моника Господинова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X