Маргарита Рангелова – жената, която първа засади годжи бери в Северозапада

След пенсионирането си, от вече 10 години бившият счетоводител и общински съветник от Видин продължава да отглежда в родното си планинско село Върбово, община Чупрене, непопулярното за българските ширини лековито растение на Изтока. Трите нивите са насадени на общо 5 дка с познатите още като „червени диаманти“ плодове. „Възпламених се в началото. Привърженик съм на здравословния начин на живот и хранене. Свързах се с производител от с. Петърч и друг от Варна да проуча пазара и да разбра повече за тибетското растение. Закупихме храстите от лицензиран институт по Почвознание „Никола Пушкаров“, в началото много плододаваха, те са като мои деца“, разказва Маргарита.

Плодчетата годжи бери имат способността да се приспособяват при всякакви климатични условия. Нивите са на слънчево, но прохладно място. Продукцията е изцяло екологична, защото не се наторява. Не се използват и препарати. Всеки храст си има колче и се връзва. Необходима е единствено резитба през пролетта, както и редовно да се коси тревата. Окопаването е в началото, след което идва приятната част – беритбата, която се извършва единствено на ръка. Субсидии от държавата Маргарита до сега не е търсела, като производител, а преди е разчитала на помощта на работници.

„С времето бизнесът бавно угасва. И храстът си има живот. След ковид пандемията и нашият бизнес тръгна надолу“, признава 73 – годишната жена, която не очаква много добра продукция тази година. Тя е категорична, че няма да изкорени растенията, въпреки и че наскоро след теч на водопроводна тръба в първата й нива от 300 храсти, 90 са изсъхнали. „Броих ги с много болка, 25 лв е килограм плод“, продължава разказа си земеделският производител. Запаси за себе си има достатъчно. Не отдавна за собствена консумация в комбинация на сливи с годжи бери, жената е произвела и ракия. Преди години от замразения плод пенсионерът е произвеждал сокове за продажба. Пазар за пресните плодчета намира на земеделски изложения, докато преди това дори е доставяла продукцията си в голяма хранителна верига в столицата.

„Узрелият плод не е толкова вкусен, като ягода и малина например, но е в големи дози витамин С, минерали,  аминокиселини, желязо, поли захариди и др“, уточнява още ползите от чудодейния малък червен плод Маргарита.

Десислава Андреева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X