Путин: Западът се възползваше от зърнената сделка. Американският и европейски бизнес препродаваше зърното от Украйна

Руският държавен глава обвини западните страни, че открито са се облагодетелствали от зърнената сделка и са изкривили същността й.

„Западът безсрамно се възползваше от зърнената сделка. Просто изцяло изкриви смисъла и същността на тези договорености“, коментира руският лидер на съвещание с членове на правителството.

Путин припомни, че сделката изначално е била насочена към гарантирането на глобалната продоволствена сигурност, намаляването на опасността от глад и подпомагането на най-бедните страни в Африка, Азия и Латинска Америка.

„Тъкмо поради това Русия пое определени ангажименти и съдейства за реализацията ѝ. Обаче въпросната „сделка“, публично представяна от Запада като проява на неговата „загриженост“ и като нещо „добро“ за най-бедните страни в света, на практика беше използвана за обогатяването на едрия американски и европейски бизнес, който изнасяше и препродаваше зърното от Украйна“, подчерта руският президент.

„Руският дял на световния пазар на пшеница възлиза на 20%, а украинският – на 5%. Тези числа говорят сами за себе си“, посочи Путин. „Точно Русия има огромен принос за глобалната продоволствена сигурност. Всички твърдения, че само украинското зърно изхранва гладуващите по света са спекулации и лъжи“, допълни той.

Президентът каза, че Русия е готова да замести украинското зърно на световния пазар както на безвъзмездна, така и на търговска основа. По думите му най-важно е да се премахнат санкциите, които пречат на достъпа на руско зърно и торове до световните пазари.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини