Няма нищо спекулативно в ръста на цените на свинското месо, заяви министър Вътев

По принцип всяко лято цените на месото „скачат“, каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в отговор на въпрос защо през последните месеци свинското месо е поскъпнало със 7,5 на сто, по данни на платформата на икономическото министерство за информация за пазара на храни. В случая спекула е изключена, заяви Вътев пред журналисти.

Сред причините за този ръст министърът посочи по-високите разходи за отглеждане на животните в свинефермите и допълни, че се очаква през есента цените да се понижат. Освен това Вътев напомни за променената ситуация, свързана с войната в Украйна, наслагването на ефектите от ковид кризата, ръста на цените на горивата, тока и фуражите. Няма нищо изненадващо и спекулативно, каза Кирил Вътев.

Цветан Илиев от Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България отбеляза, че при производството на животни винаги има последваща зависимост от ефектите на цените на фуражите. Той напомни, че миналата година заради войната имаше „рекордно високи цени на зърната и респективно на фуражните компоненти“. По думите му при такава ситуация много стопани, не само в България, но и в цяла Европа, са ликвидирали много животни, а това от своя страна води до недостиг на пазара и покачване на цените. Около година по-късно до голяма степен консумираме този ефект на махалото, обобщи Илиев. По думите му сега стопаните започват да залагат повече животни и може би след около една година ще има обратен ефект, което е редовна цикличност в този бизнес.

Илиев също бе категоричен, че не може да става въпрос за спекула, защото българският пазар е отворен, зависим от случващото се в Европа, откъдето внасяме голяма част от свинското месо. Той цитира последни данни на Министерството на земеделието и храните, според които около 60 на сто е вносът на свинско, а останалото е българско производство. При птичето месо разпределението е около петдесет на петдесет на сто. Кирил Вътев и Цветан Илиев направиха този коментар след края на днешния Консултативен съвет по месото.

Целта на Консултативните съвети е да повишим присъствието на българските продукти, в случая – месо, месни продукти, яйца на трапезата на българина и затова непрекъснато говорим как да подобрим взаимодействието между участниците в агрохранителната верига от полето до рафтовете в магазините, отбеляза министърът по повод днешното заседание на Съвета по месото./БТА

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини