Димитър Витанов, фермер: „Животновъдството не е за хора, които лесно се отказват“

В стопанството в село Бързия, община Берковица, което е бенефициент по под мярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г на Държавен фонд „Земеделие“ сега се отглеждат 130 кози – българска бяла млечна и местна за региона порода. В началото през 2016 г младият стопанин, който е и действащ счетоводител, влиза в редиците на животновъдите едва с десетина животни, грижил се е и за няколко овце. Днес признава: „Колкото повече се развиваме, все по-трудно става“. 43-годишният мъж е вложил не малко собствени финансови средства, а основна подкрепа е семейството му. В грижите за козите допълнително разчита единствено на жена, която извежда стадото на паша. Още преди години неговите родители, баба и дядо са отглеждали животни, но по-малко на брой.

По думите на козевъда в България бизнесът с мляко е печеливш за търговците и преработвателите, по друг начин стои въпросът с производителите, които иначе носят цялата тежест в сектора. Димитър не знае какво е почивка, през годината е имал само два свободни дни. Изцяло е отдаден на работата си и вярва, че това е тайната на успешния животновъд. Може да го срещнете всяка сряда на фермерския пазар пред земеделското министерство, където от собствената си малка мандра предлага сирене, кашкавал, извара, прясно и кисело мляко. На място във фермата му в селото идват и редовни клиенти за козе мляко и месо.

За животните осигурява добри условия. Споделя, че не са от най-претенциозните, но предпочитат да им е сухо и чисто. Размножаването им се случва по естествен път. Доят се по два пъти на ден. „Събираме по 150 литра мляко за два дни“, разказа за „Гласът на земеделеца“ Витанов. И въпреки че не предава млякото на мандра, а изцяло преработва продукцията си, той се възмущава от изкупната й цена на пазара от 0,70 лв – 0,90 лв. „Това е жива подигравка с животновъдите“, категоричен е фермерът.

За изхранването на козите Витанов закупува зърно от земеделски производители, сено си набавя от ливадите, които стопанисва – собствени и наети площи.  „Кръгом и пак напред, никога назад“, заявява той и продължава да работи за мечтите си, да върви по пътя, който е избрал вярно да следва…

Десислава Андреева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X