Пшеница 2023: Разход – 260 лв/дка по Технологична карта, приход – 200 лв/дка

Агроном Димитър Витковски алармира, че продажбата на стока под себестойност е забранена от Закона за защита на конкуренцията. Ето какво каза той пред „Гласът на земеделеца“:

За мен технологичните карти са много добри. Направени са наистина така, както трябва да се направят – с усреднени разходи, с ренти и т.н. Заложените разходи са реални. Аз съм ги смятал и сам. При положение, че по Технологична карта разходите за 1 дка пшеница са 260 лв, то какво правим при среден добив от декар 500 кг пшеница и 390 лв на тон в момента цена на пристанище? А тази година добивите са ниски. Те са по-ниски от миналогодишните. И цените са ниски. Ако имаш 500 кг от дка по 400 лв за тон са 200 лв приход от декар. При разход 260 лв/дка.

По Закона за защита на конкуренцията нямаш право да продаваш под себестойност. Една от типичните форми на нелоялна конкуренция са продажбите под себестойност на вътрешния пазар. Не случайно законодателят въвежда императивна забрана за подобен род действия (чл. 36, ал. 4 от Закона за защита на конкуренцията).  Ако те притискат сметки, може да го направиш, но след това на разликата трябва да платиш ДДС.

И на мен ми стана интересно защо никой в пространството не задава тези въпроси. От МЗХ също не реагират. Прочетох отговорът на Министерството на земеделието на писмото с този въпрос и още повече се озадачих. То си изми ръцете с остарели практики и мерки, а за механизъм в Стратегическия план нищо не каза.

Нали тези Технологични карти бяха изискване за Стратегическия план? И те са много добре написани. Групата, която ги  е правила, се е справила перфектно. Специално за пшеницата ги четох много задълбочено. Те са усреднени и са относително верни за цялата страна.  Разбира се, че разходите могат да варират, но не кой знае колко.

1 COMMENT

  1. Браво!
    Проблемът е уцелен в десятката!
    Реален проблем за управляващите и за управляваните!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X