Украйна и Румъния се споразумяха за правилата за търговия със зърно, които ще влязат в сила след 30 дни

Румънските фермери ще внасят зърно от Украйна само по лиценз и само в случай на нужда от страната.

Министрите на земеделието на Румъния и Украйна Флорин Барбу и Микола Солски се споразумяха за нов строг механизъм, по който отново в Румъния могат да се внасят четири вида зърно. Новата система ще задължи украинските и румънските фермери да получават лицензи.

Става дума за лицензионната система за фирмите износители и вносители.

Лицензите за износ за украински компании ще влязат в сила след 30 дни, през които Румъния също ще разработи ясна процедура за лицензиране на румънските фермери и преработватели.

Друго договорено правило е, че внос се прави само от фермери и преработватели, а не от посредници, твърдят източници от земеделското министерство за свободна Европа.

„Фермер, който иска да внесе например 1000 тона слънчоглед от Украйна, трябва да докаже, че не разполага с такова количество и че животните му не могат да живеят без него“, обяснява пред изданието източник, близък до дискусиите между министрите на земеделието на двете страни.

Властите ще проверяват запасите на фермерите, които искат да внасят зърно от Украйна.

Друго условие е получаването на сертификат за качество. Земеделският производител ще трябва да вземе проба от внесените стоки в Националния орган за ветеринарна безопасност и безопасност на храните (ANSVSA), където трябва да получи сертификат, удостоверяващ, че стоките са с добро качество и без забранени пестициди.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини