Украински преработвател: При цена на нерафинирано олио под 600 щ.д./т, за какъв ръст на цените на слънчогледа можем да говорим?

От миналата година украинският пазар на слънчогледово семе е в странно състояние. Маслобойните купуват слънчоглед от фермерите на цени, които дори не покриват разходите за отглеждане. Въпреки че някои експерти прогнозират, че основното маслодайно семе в страната може да повиши цените си до края на годината, все още е необходимо да се доживее до тези времена. В същото време сред участниците на пазара има широко разпространено мнение, че преработвателите, напротив, преживяват период на свръхпечалби и супер маржове. Директорът на украинското маслодобивно предприятие „ГрадОйл“ Иля Йеленски отговаря на този и още много въпроси.

Иля Еленски

Latifundist.com: Да започнем с най-горещия въпрос. Какво се случва със слънчогледовия пазар сега? Фермерите разказват, че в регионите преработвателите и търговците им предлагат по 8 хиляди тона. UAH на тон слънчоглед. Какви са причините, довели до такъв срив?

Иля Йеленски: В много отношения това е реакцията на пазара на предишни събития. През март миналата година, след началото на пълномащабната агресия на Русия срещу Украйна, видяхме цени на ниво от 650 долара за тон слънчоглед с включен ДДС. По това време експортната цена на тон сурово олио достигна 1,5 хиляди долара. След това, по време на бурните събития, в продължение на два месеца, цената на олиото скочи до небето.

С течение на времето пазарът се успокои, стана ясно, че олиото ще се изнася от Украйна. През юни 2022 г. цените започнаха постепенно да намаляват. Те намаляват и до днес. Оттогава сме в постоянен низходящ тренд. Имаше периоди, в които цената на олиото можеше да падне с 300 долара на тон за месец.

В резултат на това днес вече сме достигнали цена на семената от 285 долара за тон с включен ДДС, т.е. 10,3 хиляди тона. UAH с ДДС. Разбира се, това зависи от качествените параметри, на първо място, съдържанието на масло в слънчогледа. Но като цяло за слънчогледовите семки наистина имаше почти катастрофален спад на цените. Фермерите продават семена почти на ниво разходи, а някои, както разбирам, вече са на червено.

Latifundist.com: В момента на каква цена преработвателите продават олио във фабриките?

Иля Йеленски: Под 600 долара за тон нерафинирано олио. Да се надяваме, че това вече е дъното и тогава корекцията ще тръгне нагоре. Въпреки че има и ограничения.

Latifundist.com: По-конкретно? Дали това е ефектът от чакането на нова реколта? Какво друго?

Иля Йеленски: Наистина, по време на периода на жътва, предлагането на семена на пазара се увеличава. Очакванията на нашите клиенти, че маслото от новата реколта ще бъде по-евтино, отколкото от миналогодишната култура, също оказват влияние. И на фона на тези очаквания цената на семената ще остане на ниско ниво, вероятно още месец-два. Но с течение на времето най-вероятно пазарът ще балансира и ще започне да коригира нагоре.

От своя страна общите глобални тенденции оказват много силно влияние върху корелацията на цените на олиото. Също така трябва да вземете предвид цената на маслото. Сега сме свидетели на доста висока цена на олиото – 94 долара за тон. Това се отразява на цената на така наречената световна кошница от маслодайни семена.

За разбиране слънчогледовото олио заема 10% от маслената кошница. Основното в него е палмовото масло – 40%, някъде до 30% – соево масло, след това рапично масло – 15%.

Latifundist.com: Нека да преминем през някои по-вътрешни фактори. Много от преработвателите са закупили слънчоглед за 12-13 хиляди тона. UAH. по форуърдни договори и са формирали запаси от суровини за няколко месеца. И това причинява излишък на предлагането на слънчоглед на пазара, което води до спад в цената. Съгласни ли сте с това заключение?

Иля Йеленски: Разбира се, ние не правим закупуването на суровини ежедневно. Това означава, че в началото на сезона производителите доставят слънчоглед на преработвателите в рамките на различни програми, които от своя страна запазват определено количество семена за себе си.

Например, влязохме напред с цени на ниво от 15,5 хиляди  UAH на тон слънчоглед с включен ДДС. По отношение на долара той беше 425 долара за тон с включен ДДС. Цената за днес, повтарям, е 285 долара за тон с включен ДДС.

Тоест, имаше значително понижение на спот цените. Но в края на краищата, производителите фиксират цената на семената и веднага фиксират продажбите за определен период от време, за 2-3 месеца. Казано по-просто, сега именно спот цените на семената вече формират продажби за декември, януари и по-далечни периоди.

Latifundist.com: Как оценявате възможностите и перспективите за възобновяване и нормализиране на износа на зърно от Украйна за Европа? И как това се отразява на вътрешните цени на слънчогледовите семена?

Иля Йеленски: Блокирането на износа на слънчогледово семе от Украйна от пет страни от ЕС, разбира се, оказа значително влияние върху украинския вътрешен пазар. Освен това ембаргото за зърно засяга пазара днес, въпреки факта, че на 15 септември Европейската комисия отмени забраната, тъй като сега Полша, Унгария и Словакия блокират износа на украински семена на ниво решения на своите правителства.

Де факто това води до спад в цените на слънчогледовото семе на вътрешния украински пазар, което е реакция на ръста на запасите му. Тоест, допълнително усложнява и без това трудната ситуация.

През миналия пазарен сезон Украйна е изнесла повече от 1,8 милиона тона семена. Но огромната част от този обем беше извадена от страната още преди въвеждането на строги ограничения от страните от ЕС.

Тоест, ако Европейската комисия не може да намери общ език с правителствата на Полша, Унгария и Словакия, ситуацията ще се влоши още повече.

Latifundist.com: Въпреки това Асоциация „Укролияпром“ прогнозира, че България ще вдигне ембаргото върху вноса на слънчоглед (днес българският премиер Николай Денков заяви, че вносът на слънчоглед от Украйна все още няма да бъде възобновен – бел. ред.) Тя може частично да изравни ситуацията, като стимулира конкуренцията на вътрешния украински пазар и в резултат на това да доведе до увеличаване на цените на слънчогледа.

Иля Йеленски: Не мисля, че отпадането на ограниченията за внос от страна на България ще се отрази съществено на ситуацията и ще доведе до по-високи цени. Най-много малко да съживи пазара. През миналия сезон от Украйна за България са изнесени около 500 хил. тона слънчогледово семе. Това е значително количество, но не толкова, че да повлияе на ценовата среда, тъй като се очаква Украйна да увеличи производството на слънчоглед през настоящия сезон до 13-14 млн. тона. Това е с 3 милиона тона повече от реколтата от предишния сезон.

Latifundist.com: Какво, според вас, наистина може да повлияе на цената на слънчогледа?

Иля Йеленски: На първо място, това са тенденции на пазара на нерафинирано олио. Ако те се за ръст, преработвателите ще могат да харчат повече пари за закупуване на слънчоглед, да го купуват по-скъпо. Съответно цените на слънчогледа на вътрешния пазар ще се увеличат.

Но ако експортната стойност на слънчогледовото олио се колебае в рамките на 600 долара за тон, никоя България няма да тласне преработвателите към значително увеличение на цените на семената. Няма да има икономически смисъл.

Тенденциите на пазара на суров петрол могат да повлияят на цената на слънчогледа

Latifundist.com: Никой от експертите не отрича връзката между световните цени на олиото и вътрешните украински цени на слънчогледовите семена. В същото време някои от тях отбелязват, че спадът на цените на слънчогледа в Украйна е станал по-рано, отколкото при олиото. Вашите доставчици не ви ли упрекват при тези обстоятелства?

Иля Йеленски: Всъщност низходящата тенденция в цените на олиото на пазара продължава повече от година. С наближаването на новия сезон (септември 2023 г.) отново имаше рязък спад в цените на олиото – с повече от 200 долара на тон на месец. И това започна да се случва, преди преработвателите да започнат да намаляват изкупните цени на семената.

Тоест, цените не намаляват от известно време предсрочно. За известно време цените на семената се задържаха и започнаха да се свиват значително, когато цената на слънчогледовото олио започна да намалява.

Като цяло всяка година, в навечерието на реколтата от слънчоглед, пазарът замръзва. Всъщност още през август купувачите на олио заемат изчаквателна позиция. По-малко слънчоглед се купува и цените се коригират надолу – въз основа на нова реколта.

По този начин реакцията на купувачите на олио е пряко повлияна от класическите психологически фактори. В същото време днес има много други причини, които не допринасят за подобряване на ситуацията. Това е затварянето на зърнения коридор, обстрела на пристанищната инфраструктура и увеличаването на разходите за логистика.

В тази ситуация преработвателите са принудени да намалят цените предварително. Защото е невъзможно да се предвиди какво ще се случи с пазара след два-три месеца – с логистиката, с цената на олиото. Ние също така включваме тези рискове в нашите цени.

Преработвателите са принудени да намалят цените преди кривата

Latifundist.com: По време на Black Sea Grain & Oil-2023 беше обявен интересен факт за допълнителния марж на слънчогледа, който украинските преработватели получават по време на войната – до 100 долара за тон. За някои дори напомня за 90-те години, когато търговците също получиха космически марж. Бихте ли изяснили този въпрос?

В първите месеци след началото на пълномащабната инвазия на Русия маржът на преработката на слънчоглед наистина достигна космически размери и това не е тайна. Но след това започна постепенно да намалява и през лятото на 2022 г. вече беше сравнително умерен. През последните месеци маржът отново се увеличи, но това се дължи на факта, че имаше точни покупки на украинско слънчогледово олио на външните пазари с доставка през септември-октомври 2023 г. Това изигра роля и за спада на изкупните цени на слънчогледовите семки през септември 2023 година.

И отново, това е временна тенденция. Веднага след като жътвата през 2023 г. приключи, маржът отново ще започне постепенно да намалява – това е традиционно сезонно колебание. Разбира се, ако ситуацията не е засегната от някои извънредни фактори.

Latifundist.com: Но все пак, каква е причината за високите маржове? Необходимо ли е по някакъв начин да се застраховат военновременните рискове?

Иля Йеленски: Точно така, високите маржове са следствие от съвпадение на обстоятелствата и необходимостта от адаптиране към дейностите във военно време. Например, ако транспортирате олио през Констанца, цената на логистиката се увеличава и времето за чакане се увеличава. В тази ситуация е невъзможно да се включи планиран марж в покупната цена на суровините. Освен това много производители на  олио имат преки загуби и загуби от войната. А неотдавнашният обстрел на пристанищната инфраструктура на дунавските пристанища е ясен пример.

Много производители на петрол имат преки загуби и загуби от войната

Latifundist.com: Колко трудно ви е да намерите взаимно разбирателство с компаниите за ишлеме и земеделските производители? Съгласете се, когато чуете за марж на преработвателя от $ 100, е трудно спокойно да възприемете цената на слънчогледа на 10,3 хиляди тона. UAH, а понякога и по-малко. Най-малкото има усещане за несправедливост.

Иля Йеленски: Фактът, че земеделските производители сега са в много трудна ситуация, е нашата реалност, която не изисква никакви допълнителни доказателства. От една страна, имаше значително увеличение на производството на слънчоглед. В условия, когато селскостопанският производител не може да изнася семена в други страни, той е принуден да продава слънчоглед на вътрешния пазар. И тази продажба, по очевидни причини, не е на най-високите цени. Усложняването на нещата е, че че фермерите все още имат много остатъци от миналогодишната реколта. Това се отнася не само за слънчогледа, но и за пшеницата и другите зърнени култури. Това означава, че капацитетите за съхранение на зърно, царевица и маслодайни семена сега работят в Украйна в изключително трудни условия.

А новата реколта вече е узряла, което също се нуждае от капацитет за съхранение. Това означава, че земеделският производител просто няма избор: той е принуден да продава слънчоглед в страната, без да чака цените му да се повишат.

Що се отнася до нашия диалог с производителите, няма твърдо и бързо правило. При всеки е различно.

Например, от един от производителите, купихме част от слънчогледа напред за 15,5 хиляди тона. UAH на тон с включен ДДС. Другият ни продава по 10,3 хиляди рубли всеки. UAH с ДДС

В същото време пазарът си е пазар. И ако всички останали преработватели купуват суровини на същата цена, „Градолия“ не може да купува на по-високи цени. Защото разходите и рисковете са еднакви за всички. През октомври например не се изключва възобновяването на масирания обстрел на енергийната инфраструктура. И това трябва да се вземе предвид днес.

Ако всички останали преработватели купуват суровини на същата цена, "Градолия" не може да купува на по-високи цени

Latifundist.com: Преди войната, както знаете, в Украйна имаше повече капацитет за преработка, отколкото се отглеждаше слънчоглед. По време на войната някои фабрики, по-специално в южната и източната част на страната, са повредени и спрени, или попадат под контрола на Руската федерация. Какъв е балансът между производството и преработката на слънчоглед в Украйна днес?

Иля Йеленски: Преди войната, според груби оценки, капацитетът за преработка на маслодайни семена в Украйна е бил на ниво от 24 милиона тона годишно, а добивите от слънчоглед  до 17 милиона тона. Въпреки че маслодайните семена са не само слънчоглед, но и соя и рапица.

Днес съществуващите преработвателни мощности в Украйна вероятно не надвишават 20 милиона тона, като прогнозната реколта от слънчоглед е на ниво от 14 милиона тона. Като се вземат предвид соята и рапицата, се оказва, че са около 20 милиона тона, или дори повече.

Това означава, че понастоящем капацитетите за производство и преработка на маслодайни семена са в относително равновесие. Но без да се вземе предвид износът на семена.

Като цяло няма значителна диспропорция между капацитета за преработка и производството на слънчоглед.

Latifundist.com: Колко са променени  вашите експортни маршрути и районите, в които сте работили преди войната, след 24 февруари?

Иля Йеленски: Gradolia се намира в центъра на Украйна, а преди войната бяхме по-фокусирани върху износа през морските пристанища. Нашите продукти бяха изнасяни главно в Близкия изток, Северна Африка и азиатските страни. Изнесохме малко олио в Европа.

Но с началото на войната, когато летяха бомби и спираха пристанищата, трябваше да се преориентираме от традиционните пазари към нови. Така открихме европейския пазар. Нещо повече, имаше предпоставки за това: на фона на войната цените на слънчогледовото олио в Европа скочиха. Спомням си, че продажната цена на литър бутилка масло беше 2,15 долара. Не беше за дълго, но беше. И, разбира се, безумното търсене от Европа покриваше всички разходи за логистика, които по това време също бяха много скъпи.

В същото време купувачите остават и на традиционните ни пазари. Сравнително бързо, за няколко месеца, успяхме да намерим приемливи за нас логистични решения и вече започнахме работа през Констанца и Гданск. След това се отвориха допълнителни маршрути през Рени и Измаил, което ни помогна да възобновим доставките на продукти на традиционните ни пазари, където изнасяхме преди войната.

Освен това от началото на войната активно участваме в хуманитарните програми на ООН. Хранителните пакети, предоставени на населението по тези програми, включваха нашето масло. Това ни помогна да стартираме и адаптираме производството към новите реалности.

Преди войната продуктите на "Градолия" се изпращат основно в Близкия изток, Северна Африка и азиатските страни

Latifundist.com: Някои участници на пазара обръщат внимание на факта, че Русия изтласква Украйна от критичните за нея пазари, по-специално от Индия или Китай. Забелязахте ли и това?

Иля Йеленски: „Руският фактор“ наистина се усеща на тези пазари, където Русия сега активно се опитва да разшири присъствието си, включително чрез дъмпинг.

По този начин Русия увеличи износа на олио за Индия и Китай. Тоест, тя се опитва да измести украинските износители от тези пазари, където Русия сега има най-доброто логистично влияние. В същото време украинските производители са принудени да изграждат логистични маршрути с участието на превозни средства и чрез алтернативни пристанища, като Констанца.

Като цяло заради това логистиката се е удвоила, а може би и повече. И не само в разходи, но и във времето.

В условията на постоянен низходящ тренд в цените на олиото, това е от фундаментално значение за потенциалните азиатски купувачи. Те не могат да чакат дълго, защото това напълно изяжда маржа им – което прави невъзможно продажбата на олио дори на покупни цени.

Украинските производители и износители са принудени да преодолеят тези трудности. И Градолия не е изключение. Също така  усетихме въздействието на експанзионистичната политика на Русия.

Latifundist.com: Освен Русия, някой друг възползвал ли се е от промяната в ситуацията на международните пазари и е изтласкал украинските износители?

Иля Йеленски: Една от страните, които определено не загубиха в новите условия, е Турция. След откриването на международния коридор за зърно тя активно купуваше нерафинирано украинско олио, като същевременно го купуваше и от Русия. Тя преработва нерафинирано олио в своите фабрики и доставя крайните продукти – рафинирано и бутилирано олио – на дъмпингови цени на различни пазари: в Европа, към Близкия изток, азиатските пазари.

Тоест, Турция реагира на ситуацията по абсолютно прагматичен начин – купувайки евтини суровини, тя получи значителни печалби.

Latifundist.com: Официални лица говорят за изграждането на украинско-полския олиопровод вече втора година. На пазара тази новина се възприема с донякъде ироничен тон. Колко жизнеспособен и целесъобразен според вас е този проект?

Иля Йеленски: Според мен тази идея е фантастична и нежизнеспособна от самото начало. Украинско-полският олиопровод не може да бъде реализиран дори технически.

Като цяло не разбирам защо да се строи тръбопровод за сурово олио, ако би било по-добре, а може би и по-евтино, да се изграждат нови съоръжения за преработка на нерафинирано в в рафинирано олио, и да се продава крайният продукт с добавена стойност.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X