• Черноземите в Украйна са най-добрите земи в Европа. България няма абсолютно никакъв шанс да получи такива високи добиви, както в Украйна, при също толкова ниски разходи
  • Ще трябва да се научим да живеем с украински стоки. По един или друг начин – зърно от Украйна ще идва у нас, независимо какво казват политиците. Най-богатите страни искат евтините украински суровини.

Украинските черноземи са важни за световната икономика. Но не е съвсем вярно да се каже, че продоволствената сигурност по света зависи от транспортирането на украинското зърно. Вече можем да го видим – украинското зърно не е задължително да отива в бедни, гладуващи африкански страни, а голямо количество остава в Европа (поне доскоро голяма част от доставките отиваха повече или по-малко официално в европейските страни, особено тези на фронтовата линия). Мненията на много специалисти от индустрията и представители на компании са единни, че Украйна просто вече е харесала транспортирането на селскостопанските си продукти до Европа и няма да се откаже скоро от сегашния търговски модел. В Европа Украйна има надеждни и стабилни платци, по-добре организиран и по-предвидим транспорт и сигурни регулации. А Западна Европа до голяма степен се интересува от украинските стоки, които са преди всичко по-евтини. Всъщност много страни исторически са се грижили за селскостопанските продукти, произведени в Украйна. Украинските черноземи биха могли да произвеждат много храна на по-ниска цена.

Около 50% от украинските земи са черноземи. Нещо повече, украинските почви са сред най-плодородните в света. Всъщност, освен северната част на страната и Лвовска област, Украйна е покрита предимно с чернозем.  В Европа само Унгария е близо до Украйна по отношение на качеството на почвата. В света, от друга страна, много черноземи могат да бъдат намерени и в Аржентина, Австралия, САЩ и отчасти в Азия. Както виждаме, разликата между нашия производствен капацитет и този на Украйна е огромна.

Третият райх също се интересува от украинските черноземи. На 8 ноември 1942 г. Адолф Хитлер говори за нападението на германската армия срещу Сталинград. „Отидохме там, защото това е важен момент, в който можем да отрежем 30 милиона тона доставки, включително 9 милиона тона доставки на петрол. Това е мястото, където цялата пшеница тече, от тези огромни райони на Украйна, Кубан на север“.

В контекста на настоящата геополитическа ситуация е особено важно да насочим вниманието си към факта, че още тогава Украйна е имала огромен потенциал за добив, благодарение на отличното качество на почвата си. Такива дадености са безценна подкрепа за всяка армия – германците искат да превземат най-плодородните райони на Украйна от логистични съображения. От една страна, това би им позволило да получат селскостопанска продукция, която би могла да се използва за собствени ресурси, но преди всичко да прекъснат основните доставки на Червената армия, които бяха свързани с придобиването на селскостопанска продукция от Украйна. За СССР тези земи бяха най-ценните в цялата огромна страна.

Ние няма да спечелим срещу Украйна – нашите земи нямат шанс за такава реколта без много високи разходи

Украинските стоки са по-евтини и затова Западна Европа ги иска. И между другото, западните бизнесмени виждат добра сделка в снабдяването с украински стоки. Възможността за получаване на сравнително добри добиви на много по-ниска цена, отколкото във Франция, Германия или Полша и изнасянето им в развитите западни страни, е доходоносен бизнес.

Не става въпрос за помощ – украинското зърно и земя са просто добър бизнес

Земята в Украйна е по-евтина, отколкото в страните от ЕС, въпреки факта, че е много по-плодородна. Вярно е, че закупуването на такава земя не е най-лесното, но за бизнеса не е голям проблем.

И да, не може да се отрече, че Западът може да се интересува от украинските стоки. Не за да помогне на фермерите. В крайна сметка, колко помощ отива за фермерите и колко отива за богатите стопанства, които защитават собствените си интереси? Става въпрос за (или почти само) много пари. Политиците също не се интересуват от защитата на украинското селско стопанство и обикновените хора, а само от интереси. Черноземът е отлична инвестиция за капитала.

Украинското зърно за Запада е чудесна възможност да се държат фермерите под контрол в техните страни. По-евтините вносни стоки ще допринесат за поддържането на подходящо равнище на цените на зърнените култури. В крайна сметка, защо цената трябва да е по-висока, ако стоките от Украйна могат да влязат в страната и обемът на продажбите ще бъде държан под контрол? Това е грубо опростяване, но всъщност това е ситуацията с шумната помощ за украинското селско стопанство.