Цената на земята в Украйна ще се увеличи след началото на втория етап от поземлената реформа

Министерството на аграрната политика на Украйна прогнозира, че цените на пазара на земя в Украйна ще се увеличат след отварянето му за юридически лица от 1 януари 2024 г., заяви заместник-ръководителят на отдела за цифрово развитие Денис Башлик по време на пресконференция „Резултати от прилагането на държавна и комунална земя: две години онлайн търгове за земя“.

Според Денис Башлик на първия етап от реформата са работили ограниченията върху размера на земята, която дадено лице може да закупи – до 100 хектара на човек. В същото време през това време пазарът се е променил, цената на земята расте.

„В три региона: Ивано-Франковск, Лвов и Тернопил, средната цена на хектар се е увеличила. В Ивано-Франковска област тя достигна почти 2 хиляди долара на хектар, в района на Лвов – 1450 долара, в района на Тернопол – 1400. Това е индикатор, че въпреки ограниченията, има търсене на земя, а цената не стои на едно място. Всичко работи, а митовете не проработиха“, каза зам.-министърът.

Денис Башлик говори за втория етап от реформата, който започва през януари 2024 година. По-специално се отваря пазарът за юридически лица. Но, подчертава той, само украинците могат да купуват земя. Никакви чужденци. По думите му решението за допускане на чужденци на пазара на земя, според закона, ще бъде взето на общоукраински референдум.

„С началото на втория етап ще се сформира група юридически лица, които искат да получат собственост върху земята, за да разработват дългосрочни инвестиционни проекти. Това ще доведе до повишаване на цената. Затова хората сега са много предпазливи по отношение на разпореждането със земя, защото разбират, че това е актив от недвижими имоти, който ще им донесе доходи“, казва Денис Башлик.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини