Фермерите са изправени пред 30% по-евтин слънчоглед от миналата година, 33% по-евтина царевица и ечемик, поевтинял с 40%

Оперативните данни на МЗХ показват, че към първата седмица на октомври 2023 г. кампанията по прибиране на реколтата от маслодаен слънчоглед и царевица за зърно продължава да се движи с доста по-бавни темпове спрямо миналата година.

В съчетание с това се наблюдават и по-ниски средни добиви от декар,  което като цяло води до изоставане на обема на продукцията от двете култури, което на този етап е съответно с 24,1% и 27,4% спрямо миналата година.

При износа на зърнени и маслодайни култури, сред които  пшеница, ечемик и рапица, общо за периода от началото на пазарната 2023/2024 година до 8 октомври т.г.. експортът на пшеница е нараснал 3 пъти пъти, а този на ечемик – над 20 пъти.

Изнесени са едва 14 хил. тона царевица, а износ на слънчоглед  не е регистриран.

От началото на юли 2023 г. до момента не е регистриран и никакъв внос на зърнени и маслодайни култури.

Що се отнася до изкупните цени на основните зърнени и маслодайни култури, на седмична база те отбелязват понижение, което е в рамките на 0,3% при фуражна пшеница и ечемик и 1% при царевицата и слънчогледа.

Но сравнено със същия период на миналата година слънчогледът е поевтинял с 30,5%,  царевицата – с 33,7%, а ечемикът – с 40,2%.

Като цяло в последните няколко години на „Пристанище Варна“ ЕАД се дължи около 30% от общия експорт на пшеница, царевица и ечемик и под 20% от този на слънчоглед и рапица.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини