Да не откриваме топлата вода: Програма „Млади фермери“ в Гърция

Кредити за закупуване на земя само на млади фермери, регистрирани по мярката за 2024 г.

Министерството на развитието на селските райони на Гърция ще пристъпи към предварително публикуване на програмата „Млади фермери 2024“ в рамките на октомври,  така че потенциалните бенефициенти да имат необходимото време да се подготвят за участието си и да съберат в свое владение парцелите и стопанствата, необходими за включване в Мярката.

Размерът на помощта ще остане непроменен в стратегическия план на ОСП, т.е. 30 000 евро за млади земеделски стопани, които ще декларират (бъдещ статут) растениевъдството като своя основна дейност и 40 000 евро за животновъдите. Сумата ще бъде увеличена с 2 500 EUR, ако площта на пребиваване на ръководителите на стопанства се намира в планински райони или райони в неравностойно положение или на малки острови (острови с население до 3 100 жители) и в регионални единици с гъстота на населението по-малка или равна на 35 жители на квадратен километър въз основа на преброяването на населението през 2021 г. или комбинация от тези категории райони) или комбинация от тези категории Области.

Бюджет на приема

Към момента размерът на средствата, които ще бъдат на разположение за приема не е известен.  590 милиона евро са заделени за премията за започване на бизнес в бюджета. Поради това предстоящият прием по мярката за млади фермери в Гърция се оценява на около 200—250 млн. евро.

Бенефициери на помощта

Бенефициенти ще бъдат млади хора, които:

  • Учредяване за първи път като ръководители на стопанства и към момента на подаване на заявлението за подпомагане са на възраст под 41 години.
  • Към момента на подаване на заявлението те са регистрирани в RRF като професионални земеделски производители, нови участници в селскостопанския сектор за физически лица или като стопани на стопанства за юридически лица. Създаването за първи път означава първият път, който се занимава със селско стопанство от физически лица, млади земеделски стопани, и не трябва да надвишава 24 месеца преди датата на подаване на заявлението за подпомагане. Тя е свързана, за физическите лица, с вписването в Регистъра на земеделските стопани и селските стопанства (ЗМААЕ) като нов участник в селскостопанския сектор, а за юридическите лица, поемането на лидерство – управление от физическо лице млад земеделски стопанин и регистрацията на юридическото лице като земеделски стопанин.

Бизнес план

Бенефициентът следва успешно да представи и изпълни бизнес план за развитие на земеделското си стопанство с продължителност до 4 години от датата на започване на бизнеса. Бизнес планът трябва да описва първоначалното състояние на стопанството, целите за неговото развитие и свързаните с него действия.

Целта на бизнес плана е количествена и се отнася до постигането на минимални приемливи граници на производствения капацитет на стопанството (изразени като стандартна възвръщаемост).

Целта, в зависимост от постоянното местожителство на ръководителя на стопанството, е да се увеличи общият производствен потенциал на земеделското стопанство (изразен като стандартен добив) с минимален приемлив праг от най-малко 20% увеличение на производствения потенциал (изразен като стандартен добив) спрямо първоначалното състояние към момента на подаване на заявлението за подпомагане и с постигането на поне минимален стандартен праг на добив в края на стопанската дейност план по отношение на стандартния добив, който в зависимост от местоположението на стопанството трябва да бъде по-голям или равен на:

  • 16 000 EUR, ако постоянното местожителство на ръководителя на стопанството е на континента, Крит и Евия.
  • 14 000 EUR, ако постоянното местожителство на главата на стопанството е на острови с население над 3 100 жители, с изключение на Крит и Евия.
  • 10 700 EUR, ако постоянното местожителство на главата на стопанството е на острови с население по-малко или равно на 3 100 жители.

Ангажименти

По време на изпълнението физическото лице трябва:

  • Да подлежат в определен срок от датата на решението за присъединяване към нормалния режим на ДДС и да останат в него, както е посочено в националната институционална рамка.
  • Всяка година подава декларация в ИСАК в съответствие с разпоредбите на националната институционална рамка.
  • Получава съвети от сертифициран доставчик на съвети в областта на селското стопанство.
  • Да имат степен/степен по геотехническо направление, най-малко ниво 3 от националната квалификационна рамка или сертификат – удостоверение за участие в сертифицирана програма за геотехническо обучение от сертифициран орган от минимум 250 часа. Ако не притежават някое от горепосочените, те трябва да получат професионално образование в рамките на 36 месеца от датата на присъединяването си, като посещават програми за обучение от най-малко 250 часа, предоставени от сертифицирани доставчици на професионално селскостопанско обучение.

Допълнителни ангажименти ще бъдат посочени в поканата за изразяване на интерес, която ще бъде публикувана.

Критерии за оценяване

Допълнителните условия, свързани с критериите за оценяване, ще бъдат одобрени от Комитета за наблюдение и включени в съответните обявления. Критериите за оценяване ще включват параметри като образователно равнище, биологично производство, участие в организация на производители, сключване на договори за пласиране на продукцията, участие в инструмент за управление на риска, района на установяване на стопанството въз основа на неговите пространствени характеристики (планинско, островно, гъстота на населението), секторна и структурна ориентация.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X