И след протеста пак протест…

Димитър Зоров: Къде са парите?

Диана Ванчева

Вълна на недоволство от животновъди, оранжерийни производители и производиетели на плодове и зеленчуци се очертава в деня преди изборите, ако до петък не получат средствата си от украинска помощ, обещани им в точка от меморандума след онзи големия протест, който отдавна се разцепи.

5 браншови животновъдни организации твърдят, че не могат да повярват на очите си как от МЗХ ги лъжат. А пък ние, наблюдателите, не можем да повярваме на колко различни езици си говорят животновъдите и държавна администрация.

Димитър Зоров попита къде са парите за обещаната украинска помощ в меморандума

А лидерката на биволовъдите Мария Степанчева поиска да знае защо помощта де минимис ще се дава само на малките стопани след като всички имат разходи.

Какво правим с дупките в подпомагането догодина

 Това попита лидерът на обединените животновъди Бойко Синапов, имайки предвид новите ставки за обвързана подкрепа за животно, която ще е 411 лв., а за тези при които ще се приложи нежеланата модуларна ставка парите ще станат 320 лв като се разпределят парите на глава животно.

Как ще се работи при подобни на днешните тежки загуби

Зададоха въпрос и от петте животновъдни бранша, и как занапред ще бъдат конкурентни на европейския единен безмитен пазар, при положение, че колегите им навсякъде в ЕС получавали двойно по-големи плащания.

Ако до петък е получат украинските пари и не се декларира отпадане на модуларната ставка, те заявиха, че ще протестират. Както и ако де минимис не се разпредели на всички по равно.

Както и, ако от догодина не се намери бюджет за местните породи животни, за да се получава подпомагане за тях поне колкото досега.

Сектор животновъдство не може да продължи да работи по досегашния начин

Без политики и анализи, твърдят животновъдите. Според тях сега над 60% от млякото у нас вече е от внос, а месото , което консумираме е изцяло от дълбоко замразен /повече от 6 месеца/ внос.

Липсват правила и компетентност

Каза Пенка Христова, лидер на жените фермерки. Тя твърди, че в МЗХ цари пълна некомпетентност и там работят хора, които не знаят какво разписват. По същата причина и Стратегическият план според нея е пародия, защото бюджетите в него се разпределят елементарно на бройки животни.

От оранжерийния бранш също са заявили, че подкрепят колегите си, ако не получат украинската помощ до петък.

Това са потвърдили и от сектора на плодовете и зеленчуците.

МЗХ: Парите идват!

Няма и час след възмутената пресконференция и МЗХ разпространи позиция, че няма причина за протестите на животновъдите,  а меморандумът със земеделските производители и животновъдите се изпълнява.

В цифри:

От подписване на меморандума до момента са изплатени 381 633 157 лв.

На 28 септември 2023 г. ДФЗ е превел 179 325 404 лв. на 34 695 земеделски стопани по т.нар. украинска помощ.

Бюджетът по помощта за 2023 г. е увеличен и е в размер на общо 426 000 000 лв., а от началото на годината до момента общата изплатена сума е 381 613 472 лв. Остатъкът от 44 386 527 лв. ще бъде преразпределен след отпадане на тавана за помощта, който е в размер на до 250 000 евро.

На 23 октомври 2023 г., министърът на земеделието и храните Кирил Вътев е получил пълна подкрепа от еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски за увеличаването на тавана на помощта, както и за продължаване на помощта за Украйна и

през 2024 г.

Миинистерски съвет е осигурил общо 47,5 млн. лв. по програма de minimis. Представителите на браншовите организации са поканени  в работната група за разработване на методиката.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини