Повдигнаха обвинение на председателя на Селскостопанска академия заради схема с фотоволтаици

Повдигнаха обвинение на председателя на Селскостопанската академия проф. д.н инж. Мартин Банов и зам.-директорката на института „Пушкаров“ Венета Кръстева заради разкритата схема за изграждане на фотоволтаици върху земеделски земи.

За тях ще бъде внесено искане в Софийския градски съд за постоянен арест.

Антикорупционната комисия, прокуратурата и МВР разследват схема за придобиване на висококачествени земеделски земи и изкарване на разрешителни за строеж на ВЕИ върху тях.

Схемата е следната. Земя, която е от висока категория, т.е. плодородна, се представя като неставаща за земеделска дейност и така се получава разрешение за строеж на фотоволтаици. Именно представянето на земята като неплодородна е ставало със съдействието на двамата обвиняеми – професорите Банов и Кръстева, пише БНТ.

Срещу подкупи те са организирали подмяна на почвените проби и така е оформяна документация с невярно съдържание, че земята е от ниска категория – неплодородна и не става за земеделска дейност.

Днес разследващите са иззели документи от офисите на двамата обвиняеми, както и документи, с които по тази схема е прекатегоризирана земя в Бяла, Варненско и Сливен, край който има много фотолвотаични паркове, както и и Кърджали, където има издадени разрешителни за изграждане на фотоволтаици върху плодородна земя.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини