Украйна се надява да изнесе през октомври поне 1 милион тона зърно през новия черноморски коридор

Украинските доставки на зърно през новия черноморски коридор могат да надвишат 1 милион метрични тона през октомври. Това каза късно вчера украинският заместник министър на земеделието Тарас Висоцки, цитиран от Ройтерс.

„Ситуацията се подобрява, като през септември и първата половина на октомври вече са изнесени 700 000 тона зърно, а до края на октомври може да има експорт от 1 милион тона и повече“, заяви той в ефира на националната телевизия.

Украйна пусна „хуманитарен коридор“ за кораби за африканските и азиатските пазари, за да заобиколи блокадата, след като Русия се оттегли това лято от зърнената сделка, гарантираща износа на украинско зърно по време на войната.

Високопоставен служител на земеделско министерство заяви по-късно, че се обмисля използването на маршрута за доставки на зърно.

Украинските власти съобщиха, че общо 1,5 милиона тона товари са били експортирани през новия коридор от края на август, когато той заработи.

Източници от украинското корабоплаване обявиха, че над 40 товарни кораба са влезли в коридора досега.

Украинските земеделски производители оповестиха тази седмица, че новият маршрут ще позволи износа на до 2,5 милиона тона хранителни стоки месечно, което почти компенсира влиянието на решението на Русия да напусне зърнената сделка, сключена под егидата на ООН.

Сделката се провали през юли, когато Москва обяви, че вече не я признава, тъй като исканията й санкциите върху руското зърно и торовете да бъдат вдигнати, не са изпълнени.

Украинското земеделско министерство съобщи вчера, че износът на зърно се е понижил до 8,56 милиона тона за пазарния сезон 2023/24 година към 24 октомври. Ведомството не предостави сравнителни данни, но обяви, че Украйна е изнесла 12,34 милиона тона зърно до 28 октомври миналата година.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини