МЗХ започва информационна кампания за разясняване на условията за кандидатстване по двете стартирали процедури от НПВУ

 

Министерство на земеделието и храните започва информационна кампания, по време на която експерти ще разяснят на земеделските производители условията при подаване на проектни предложения по двете стартирали процедури „Инвестиции в технологична и екологична модернизация“ и „Центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци“ от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).  Първото събитие ще се състои на 14 ноември (вторник) в град Велико Търново. Информационни дни ще се проведат и в градовете Русе (15 ноември), Стара Загора (15 ноември) и Бургас (16 ноември). Всички събития са с начален час 10:00 часа. Кампанията има за цел да запознае потенциалните бенефицери с подробности за възможностите, условията и сроковете при кандидатстването.

Двете направления от „Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход в селското стопанство“ по НПВУ е предвиден общ бюджет от 333 млн. лв.

Средствата по процедура „Инвестиции в технологична и екологична модернизация“ са в размер на 318 млн. лева без ДДС. С процедурата ще се подкрепят проекти, които   стимулират иновативни производствени и цифрови технологии, както и да се подобряват отглеждането на селскостопански култури и животни. Допустими са инвестиции в материални и нематериални инвестиции, свързани с опазване на околната среда и смекчаване на последиците от климатичните промени, както и производство на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за собствено потребление. Минималният размер на допустимите разходи за едно проектно предложение е 30 хил. лв. без ДДС, а максималният – 1 млн. лв. без ДДС. Крайният срок за кандидатстване е до 17:30 часа на 20 декември 2023 г.

Бюджетът по направление „Центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци“ е в размер на 15 млн. лева. Процедурата има за цел да стимулира процеса на предлагане на пазара на селскостопанска продукция от сектор „Плодове и зеленчуци“ чрез създаване на къси вериги на доставка, модернизиране и автоматизиране на процесите по събиране, подготовка за пазара и съхранение на пресни плодове и зеленчуци. Финансовата подкрепа е насочена към инвестиции, които допринасят за предлагането на продукти, чието качество, състояние и вид отговарят на потребностите на крайния потребител. Процедурата ще спомогне за повишаване на конкурентоспособността на производителите, включително групите и организациите на производители в сектора. Минималният размер на допустимите разходи за едно проектно предложение е 300 000 лв., а максималният – 2 346 960 лв. Крайният срок за кандидатстване е до 17:30 часа на 22.12.2023 г.

Припомняме, че експерти от Министерство на земеделието и храните участват и в информационната кампания на Държавен фонд „Земеделие“ по процедура „Инвестиции в технологична и екологична модернизация“, която продължава в градовете Благоевград (16 ноември), Добрич (23 ноември) и Плевен (30 ноември).

Графикът за провеждане на събитията от кампанията може да видите тук.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X