ООН: Почти един милион украинци изпитват недостиг на храна заради войната

Украйна, която изхранваше 400 милиона души по света годишно преди пълномащабната война, сега е изправена пред проблем с храната: в 80% от населените места в близост до фронтовата линия хората изпитват пречки при достъпа до храна, заяви Матю Холингсуърт, представител на Световната продоволствена програма (WFP) в Украйна, на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Според него „днес около едно на всеки пет украински семейства е изправено пред някаква степен на остър недостиг на храна“, предимно в близост до военната зона.

Повече от 900 хил. души, „които все още живеят в радиус от 30 км от фронтовата линия“, изпитват най-належащи нужди от храна, които се изострят през зимата, добави той.

Холингсуърт подчерта, че „в една от най-важните житници в света стотици хиляди хора, живеещи в непосредствена близост до сраженията, сега зависят от хуманитарна и хранителна помощ“.

Според представителя на програмата WFP ще осигури храна на около 750 хиляди души през зимата. Освен това други 1,5 милиона ще получат финансова помощ в райони, пряко засегнати от военните действия.

Той каза, че от средата на юли са документирани 31 атаки срещу съоръжения, критични за производството и износа на зърно. 28 от тях са в района на Одеса, където са разположени „жизненоважните“ терминали на Черно море и река Дунав, „необходими за световната търговия и производството на храни“.

До февруари 2022 г. Украйна представлява 9% от световния износ на пшеница, 15% от царевицата и 44% от слънчогледовото олио, припомни представителят на WFP.

Украйна вече е претърпяла загуби от 40,2 милиарда долара за селскостопанския сектор, каза той.

 

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини