Нова държавна помощ от 39 млн. лв. за фермерите, достигнали тавана по „де минимис” за енергийни разходи

Министерството на земеделието е входирало в Европейската комисия искане за нова държавна помощ по схемата „де минимис” в размер на 39 млн. лв. С нея ще бъдат подкрепени само онези производители на оранжерийна продукция и животновъди, които към момента са получили тавана от 280 хиляди лева по тази помощ. Това съобщиха на днешното заседание на Комисията по земеделие и гори в Народното събрание председателят на комисията Десислава Танева и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

Бюджетът е остатъчен от последната финансова продкрепа, разписана с еврорегламента за временната рамка в подкрепа на засегнатите бизнеси заради войната в Украйна, която Европейската комисия отпусна за държавите членки. Тъй като режимът за отпускане на тези средства е само уведомителен, България не е длъжна да очаква ново разрешение от ЕК, така че стопаните ще получат 39-те милиона лева до края на годината, увери Танева.

Решено е средствата да се насочат само към компаниите, които са достигнали максимума на допустимите средства по „де минимис” от временната рамка за компенсиране на фермерите заради войната в Украйна. С тези конпенсации бизнесът ще може да покрие до 70% от енергийните си разходи, което е сериозна подкрепа, особено за производителите на оранжерийна продукция. Ще припомним, че този бизнес е един от най-засегнатите от високите цени на природния газ, тока и горивата.

Плащанията на тези обезщетения ще стават само срещу представени разходни документи, доказващи изразходваната енергия, поясни и директорът на фонд „Земеделие“ Георги Тахов.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини