Северна България е с най-голям дял на зърнопроизводството в селскостопанската продукция сред регионите в ЕС

Зърнените храни и млякото са ключови селскостопански продукти в ЕС. Стойността на общото производство на зърнени култури в ЕС е 64,4 милиарда евро през 2021 г., а тази на млякото е 58 млрд. евро, като двата продукта допринасят за малко под 30 процента от стойността на общата селскостопанска продукция. Това сочат данни на Евростат, публикувани днес.

Кастилия и Леон произвежда зърнени култури с най-висока стойност

Има 10 региона, класифицирани на ниво 2 от номенклатурата на териториалните единици за статистика (NUTS 2), които са произвели зърнени култури, оценени на повече от 1 милиард евро през 2021 г.

Регионът на ЕС, който е произвел зърнени култури с най-висока стойност през 2021 г., е Кастилия и Леон в Испания (2,3 милиарда евро), плътно следван от региона Сентр-Вал дьо Лоар във Франция (2,2 милиарда евро). Сред останалите 8 региона, които са произвели зърнени култури на стойност над 1 милиард евро през 2021 г., още 4 са във Франция (Шампан-Арден, Пеи-дьо-ла-Лоар, Пикардия и Поату-Шарант), 2 в Румъния (Южно-Източен и Мунтения-юг), един регион в Литва (Централен и западен регион на Литва) и друг регион в Испания (Арагон).

Земеделието в някои региони е особено ориентирано към производството на зърнени култури, дори и да не са най-големите региони, произвеждащи зърнени култури. Има 4 района, в които стойността на производството на зърнени култури е поне 40 процента от стойността на общата им селскостопанска продукция. От тях 3 са в България (обединяващи северната част на България) – Северозападен (53,7 процента), Северен централен (47,6 процента), Североизточен (44,5 процента) и 1 във Франция – Ил дьо Франс (42,8 процента).

Има още 17 региона на ЕС, в които делът на стойността на зърнените култури в общата селскостопанска продукция варира между 30 и 40 процента. В общи линии повечето от тези региони са групирани в източната част на ЕС, от България (1 регион) през Румъния (2 региона), Унгария (4 региона), Словакия (2 региона), Чехия (3 региона) до Литва (1 регион). Има обаче и региони във Франция (още 2 региона), Испания (1 регион) и Дания (1 регион), които са относително фокусирани върху производството на зърнени култури.

Южна Ирландия произвежда мляко с най-висока стойност

Селското стопанство в други региони на ЕС е по-ориентирано към производството на мляко. Регионът, който е произвел мляко с най-висока стойност през 2021 г., е Южна Ирландия (2,4 милиарда евро), следван от Бретан във Франция (2 милиарда евро) и Ломбардия в Италия (1,8 милиарда евро). Допълнителни 5 региона са генерирали мляко на стойност най-малко 1 милиард евро: Пеи дьо ла Лоар и Бас-Нормандия във Франция, Везер-Емс и Шлезвиг-Холщайн в Германия и Галисия в Испания.

Има и други региони, където млечното животновъдство и производството на мляко са били ключовият тип земеделие, дори и да не са били най-големите производители. Има 8 региона, където делът на стойността на производството на мляко е най-малко 40 процента от стойността на общата селскостопанска продукция през 2021 г.: Фризия в Нидерландия (47,3 процента), Автономен регион на Азорските острови в Португалия (46 процента), Франш-Конте във Франция (45,6 процента), Южен регион в Ирландия (43,5 процента), Залцбург и Форарлберг в Австрия (по 43,5 процента), Северна и Източна Финландия във Финландия (42,7 процента) и Кантабрия в Испания (41,3 процента).

В други 14 региона делът на стойността на производството на мляко е между 30 и 40 процента от стойността на общата селскостопанска продукция. Тези региони са в Германия (6 региона), Нидерландия (3 региона), Швеция (2 региона), Австрия (1 регион), Испания (1 регион) и Франция (1 регион).

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини