Англиски фермер: Финансовото ни оцеляване ще върви ръка за ръка с природното и въглеродното земеделие

Подобно на много фермери във Великобритания, прекарах последните няколко години в прилагане на мерки за намаляване на емисиите ми във фермата чрез по-добро управление на почвата и ефективност на добитъка. Така обобщава годината британският фермер Робърт Скот.

Робърт Скот обработва 1800 хектара  земя в Норфолк за седем различни собственици на земя. Той отглежда зърнени култури и захарно цвекло заедно с покривни култури, тревни площи и обширни еко схеми за селските райони. Отглежда и 2000 агнета годишно.

„Ние директно засяваме около 60% от нашите зърнени площи с методи без обработка на почвата, а вече и около 350 хектара покривни култури годишно.

Спестяването на гориво и време са положителни  и почвите изглеждат по-устойчиви на метеорологичните събития, но съм наясно, че мога да направя още много.

Мисля, че финансовото оцеляване на стопанствата ни ще върви ръка за ръка с природното земеделие.

Нашите обработваеми предприятия ще станат по-обширни, а плащанията за околната среда ще осигурят финансовия критерий, по който ще се оценява производството на полски култури.

Наскоро присъствах на местно събитие Carbon Clarity, организирано от Кралския фонд за селските райони, за да разбера по-добре откъде идват емисиите на парникови газове във фермата и по-важното за кои от тях мога да направя нещо.

Беше приятно да се видят толкова много семейни земеделски предприятия, които присъстваха.

Сега зимата е тук, изготвям планове за стимулиране на устойчивото земеделие (SFI). Със сигурност не е златната гъска, на която се надявах. Пропуснатият доход от маргинална земя изглежда е начинът, по който са изчислени плащанията.

SFI обаче е много добра възможност за базова грижа за почвата и за постигане на съответствие с вредителите и хранителните вещества, като същевременно се покриват тези разходи. По-добре морковът, отколкото тоягата.

Повечето ферми са получили отчета си за несвързани с екологията плащания от RPA миналия месец. Спадът на директните плащания през следващите четири години наистина ще навреди на повечето предприятия, обработващи земя.

Тъй като минималната работна заплата също ще нарасне отново през април, а инфлацията при цените на машините не показва признаци на забавяне, се притеснявам, че сме на път към селскостопанска депресия от същия мащаб, която унищожи нашата индустрия преди 100 години.

Едно е сигурно, нашият пейзаж ще се промени драстично през следващото десетилетие“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини