Няма заложени средства за подпомагане на фермерите по украинската мярка в Бюджет 2024 г.

Към този момент няма предвидени средства за подпомагане на земеделските производители по украинската мярка в Бюджет 2024 г. За това земеделеца.бг предупреди още през ноември.

През ноември, министърът на земеделието Кирил Вътев на среща със земеделските министри на Полша, Словакия, Унгария, Румъния се обединиха заедно да настояват за продължаване на украинската помощ за през цялата 2024 година, тъй като това са държавите, които реално са най-ощетени и имат идентични проблеми. Въпреки това обаче към момента тези средства в размер на 426 млн. лв. не са заложени в Държавния бюджет за 2024 г.

В края на ноември Европейската комисия взе решение за удължаване на срока за прилагане на Временна рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна до 30 юни 2024 г. Въпреки това, към този момент, в Бюджета на България за 2024 г. няма заложени никакви средства за подпомагане по мярката, макар и само до средата на годината, каквото е приетото от ЕК решение.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X