Стратегическият диалог между фермерите и ЕК започна с размяна на сарказми

Отдавна е назряла необходимостта от стратегически диалог между селскостопанския сектор, хранителната индустрия и институциите на ЕС. Диалогът дори е вече закъснял, имайки предвид започналото да избухва навсякъде недоволство.

Съобщението дойде миналата седмица: На 25 януари председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен ще представи инициатива, която има за цел да „деполяризира“ разгорещения политически дебат. Но дебатът изглежда вече е започнал, и може би не откъдето трябва.

Поканата за диалог „е добре дошла инициатива, но тя се материализира бавно“, написаха COPA и COGECA в съобщение за пресата.

„Освен това обхватът на дискусиите остава особено неясен. Вземаме под внимание поканата, която получихме за първа среща на 25 януари, и се надяваме скоро на разяснения“, добавиха двете най-представителни организации на земеделските стопани в ЕС.

Не след дълго Комисията отговори.

„Да се каже, че трябва да изясним обхвата, когато сте били поканени да определите обхвата, е малко като Граучо Маркс“, беше острият отговор на говорителя на Комисията Олоф Гил.

В поканата Фон дер Лайен поиска отговор в рамките на 24 часа.

„Подхождаме към диалога в конструктивен дух – и се надяваме, че и други членове ще направят същото“, каза Камил Перин, старши служител по политиката за храните в потребителската организация BEUC.

„Но ние сме озадачени, меко казано, че поканите за такова събитие на високо ниво бяха изпратени едва седмица предварително – с молба да се отговори в рамките на един ден. Как биха могли службите на Комисията да приемат, че участниците на ниво главен изпълнителен директор ще бъдат на разположение в такъв кратък срок? Да се надяваме, че това няма да се повтори“.

Докато Брюксел води „дебат по дебата“, протестите на фермерите в Германия може да се възобновят.

„Фермерите са разочаровани“, заяви Йоахим Руквид, президент на най-голямата асоциация на фермерите в Германия, DBV, на пресконференция при откриването на Зелената седмица в Берлин.

Разочарованието произтича от резултата от преговорите за субсидиите за горивата, чиито съкращения от федералното правителство предизвикаха три масови демонстрации от края на декември.

„Ще има действия отново от следващата седмица“, обяви Руквид, но остави вратата отворена за диалог.

„В крайна сметка се нуждаем от решение, което селското стопанство може да приеме, което не го поставя в конкурентно неизгодно положение и където правителството също може да каже, че сме намерили резултат заедно“, заключи той.

Призиви за фермерски протести, подобни на тези в Германия, циркулират в социалните медии в Австрия от дни, като няколко публикации призовават за „поход към Виена“.

Австрийската асоциация на фермерите обаче побърза да осъди призива, обвинявайки крайнодясната партия FPÖ, че стои зад призивите, за да се възползва от недоволството на фермерите.

Според съобщения в медиите само около 150 души и единадесет трактора са присъствали на демонстрацията. Докато организаторът подчерта „надпартийния“ характер на събитието, само един политик от FPÖ, говорителят за селското стопанство Петер Шмидлехнер на партията, говори на събитието.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X