Киев е готов за разговори със съседните страни от ЕС, те нямат причини за притеснения

Няма причини да се мисли, че украинският селскостопански износ за ЕС ще нарасне през 2024 г. , каза търговският представител на страната в ЕС. Украйна разкри потенциала си за износ на селскостопански продукти, от който някои страни от ЕС се страхуват, така че няма да има повече причини да се каже, че “ ще скочим“ в увеличаването на износа.

Това заяви заместник-министърът на икономиката – търговският представител на Украйна Тарас Качка в ЕС, съобщава Интерфакс-Украйна.

„Търговията вече е повече или по-малко стабилизирана и това ни позволява да кажем, че, вижте, ние сме някъде на някакво хармонично ниво“, каза Качка.

Той смята, че тази година няма причина да се мисли, че украинският износ на селскостопанска продукция за ЕС ще нарасне. Напротив, дори ще намалее някъде с възможни изолирани изключения, казва търговският представител.

Тарас Качка отбеляза също, че Киев е готов за дебати със съседните страни от ЕС, които се опасяват от  рискове от износа на селскостопански продукти от Украйна. Според него мненията, изразени от земеделските производители и министрите на земеделието на страните от ЕС, са по-скоро мнение, че Европейската комисия трябва да проучи подробно целия износ на стоки на Украйна, за да разбере ясно дали причинява щети или не.

„Ние сме за такова внимание, защото колкото по-внимателно се вгледате в търговските потоци, толкова повече разбирате, че няма вреда като такава, че това е промяна в търговията – това е в полза на пазара на Европейския съюз“, добави Качка.

Европейската комисия ще представи промени в търговското законодателство на ЕС тази седмица. Те ще позволят въвеждането на ограничения върху вноса на украински селскостопански продукти в съседните на Украйна страни.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини