Руската агенция ИКАР отново понижи прогнозата си за реколтата от пшеница

Руският Институт за изследване на селскостопанския пазар (ИКАР) за трети път през последния месец понижи прогнозата си за реколтата от пшеница в Русия. Главният изпълнителен директор на ИКАР Дмитрий Рилко заяви пред Интерфакс, че новата прогноза е с 2,5 милиона тона по-малко от предишната – сега се очаква реколтата да бъде 83,5 милиона тона пшеница вместо 86 милиона тона. Прогнозният диапазон сега е 79-87 милиона тона. ИКАР го оценява на 132 милиона тона в сравнение с предишните 135 милиона тона, а експортният потенциал на 57 милиона тона срещу 59,5 милиона тона.
Рилко отбеляза, че коригирането на прогнозите е свързано с неблагоприятни метеорологични условия. По-специално, студовете повредиха културите в европейската част на страната, а в Сибир, поради лошото време, е трудно да се влезе в полетата, което ще доведе до значително изоставане от оптималните дати за сеитба, а това от своя страна ще повлияе на реколтата. Според министерството, поради студове в някои централни райони, ще бъде необходимо да се презасяват култури на площ от 900 хиляди хектара.
Директорът на отдел „Анализ“ на Руския зърнен съюз (РГУ) Елена Тюрина понижи прогнозата за зърнената реколта до 137,6 милиона тона, включително пшеницата до 87,8 милиона тона, предишната прогноза беше съответно 142 милиона тона и 92,8 милиона тона. „Това е повлияно от презасяването: добивът на пролетните култури е по-малък от този на зимните. Освен това загубата на култури изигра роля, този обем все още е трудно да се оцени“, обясни тя.
Според Тюрина световният пазар вече е реагирал на промяната на времето в Русия с покачващи се цени. „През последната седмица записа максимален ръст. От 1 май цените на европейската пшеница са се увеличили с 16% – от 223 долара за тон до 259 долара, цената на американската пшеница се е увеличила с 11% – от 233 долара за тон до 258 долара. Към 21 май руската пшеница струва 239 долара за тон, което е увеличение с 15% от 1 май. „В същото време все още поддържаме добро ниво на отстъпка спрямо европейската пшеница – около 20 долара за тон. Това би трябвало да стимулира търсенето на нашата пшеница, но сега има активно увеличение на цените в регионите, тъй като сега има максимално изкупуване преди новата реколта“, каза Тюрина.
Според аналитичната компания „ПроЗерно“, миналата седмица в Русия цените на зърното показаха рязко увеличение, което все още продължава, пише Интерфакс. Цените на пшеницата от 3-ти клас се увеличиха най-много в района на Волга – с 525 рубли, до 12,9 хиляди рубли на тон (EXW, с ДДС). В Центъра, Черноземния регион и на юг цените също се увеличиха значително – съответно с 400 рубли, до 12,73 хиляди рубли, 12,71 хиляди рубли и 15 хиляди рубли на тон. Експертите оцениха увеличението на цените на пшеницата от 4-ти клас като „много силно“, особено на юг – със 786 рубли, до 13,8 хиляди рубли В района на Волга увеличението е 475 рубли, до 11 хиляди рубли;  в Урал – 125 рубли, до 12 хиляди рубли; в Центъра – 100 рубли, до 11,2 хиляди рубли на тон.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X