Кампания 2024: Скоро трябва да излезем от омагьосания кръг Стратегически план – наредби-наръчник

Какви новости по задължителните стандарти се задават

 Твърде много земеделски производители ни задават въпроса кога да очакват наръчника за плащанията за 2024 г., за да им се изяснят, както казаха от МЗХ,  поне някои основни положения от мъглата, в която все още се намират,  нищо че е краят на месец май вече.

Въпреки че МЗХ декларира, че тази година има намерение да ускори хода на нормативите, за да се похвали с дадената дума, че кампанията ще бъде ускорена и успешно финализирана, това засега не се задава.

Очаквайте наръчника…но не веднага

Очаквайте наръчника за плащанията за тази година, казаха наскоро на фермерите от аграрното ведомство, но стана ясно, че не бива да го чакат веднага. Защото процедурите са си процедури, а сроковете са си срокове, и омагьосаният кръг е още налице.

В края на месец май, ако се спази този майски срок, от ЕК се очаква да дойде одобрението на българския Стратегически план по стартиралата още от месец април нотификация за последното му изменение.

Според Цветелина Гарева от дирекцията за директни плащания в МЗХ

наредбите не могат още да се издадат

без неговото одобрение.

А наръчникът за фермерите пък не може да се напише и издаде без да са одобрени наредите. Така че чакане му е майката.

В момента в процедура по нотификация се намира и помощта, която е предназначена за напояване. След като бъде одобрена, предстои по нея да се разпишат всички правила как ще се усвоява   утвърденият бюджет от 16 млн.лева.

Друг нов технологичен момент, по който работят дирекциите в МЗХ в момента е и подпомагане срещу неприятели и вредители по лозята. След това тази помощ също трябва да бъде нотифицирана.

Около 40-те на брой интервенции, по които ще работят фермерите през 2024 г., ще трябва да бъдат научени от тях, става дума както за  обвързаните, така и за необвързани плащания.

В тази връзка всички фермери са призовани

да следят сайта на Стратегическия план, където ще намерят резюмета за директните плащания и новости

Що се отнася до сложностите с поддържането на земята в добро екологично състояние, темата продължава да бъде от най-трудните за разбиране, сложни за научаване и мъчни за изпълнение. Новостите, които ще влязат към ДЗЕС, според Светослава Димитрова от дирекцията по растениевъдство в МЗХ, също трябва да се научат и проумеят.

Например по стандарт 5, предпазващ почвите от ерозия, тя съобщи, че  върви още предварителната комуникация с ЕК и

се очакват допълнения в начините за почвоообработка и прилагане на вертикалните обработки без обръщане на слоя

Ще се ограничават дълбоките обработки, особено при терените с наклон, като ще станат допустими обработки напречно на склона, минимални или нулеви.

По стандарт 6, който е от най-трудните за изпълнение в сегашния си вид, за минимална почвена покривка през чувствителните периоди – зимен и летен, стана ясно, че държавата може сама да дефинира основните условия.

По този повод питаме какво ще предложи тя?

Отговорът е, че България ще подаде на ЕК за съгласуване оферта, при която, за нашата територия зимният период да отпадне и да остане само летният.

Но иначе изискванията за покривката ще останат.

По стандарт 7, за сеитбооборота, от България ще се предложи той да може да се изпълнява и чрез диверсификация на културите.

По стандарт 8 се очаква да се премахне изискването за заделяне на непроизводствени площи и угар. Но държавата ще се постарае да създаде такава схема, че освен ротацията, фермерите ни да могат да прилагат и диверсификация при познатите изисквания за площ. Например при стопани с над 30 хектара, различните култури трябва да са поне 3.

Също по стандарт 8 се очаква ЕК да потвърди за настоящата 2024 г. екосхемата, която го надгражда да се запази, но да отпадне поддържането на 4% непроизводствени площи.

Основните особености на ландшафта обаче ще останат непроменени.

Всъщност всичко ново, което експертите ни съобщават и не ни съобщават сега, наистина ще е важно да се прочете наръчникът, когато бъде издаден. Но и те самите признават, че  може да има изненади, защото в самите наредби, когато се напишат и публикуват, може да срещнем такива. А краят на месец май, за който обещаваха всичко да е готово, дойде.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X