Колко трудно е да станеш фермер?

Много колеги агрономи се сблъскват с този въпрос. Типичният разговор протича така:

– „Имам около сто-двеста декара в село и се замислям да печеля от тях. Как да стана фермер?“

– „Има ли вода?“

– “Не.“

– „Можеш ли да докараш?“

– “Не.“

– “….“

Повечето идват пълни с ентусиазъм, но често са разочаровани, когато осъзнаят истинските предизвикателства. За да станете професионален фермер, са необходими много фактори, а не само земя.

1. Земя: Това е отправната точка, но без подходящо оборудване е трудно да се експлоатира ефективно земята.

2. Оборудване: Необходимо за упражняване на земеделската професия. Това е нещото, което се превръща в разочароващо препятствие за мнозина поради високите разходи.

3. Човешки ресурси: критичен фактор. Независимо дали чрез образование или съвети, хората, които подкрепят младия фермер, играят решаваща роля.

4. Предприемачество: Способността да се комбинират горните фактори ефективно е абсолютно необходима за успешно земеделие.

Земя без оборудване е подарък. Цената на оборудването обаче може да се окаже пречка, която мнозина не са готови да преодолеят. Също така, алтернативата да се плаща на други за селскостопанска работа обикновено не е жизнеспособна.

Високата сложност на много задачи и разходите за засаждане на дървета и други трайни насаждения, напоителните системи, машините, често са друга пречка, която не се взема предвид от мнозина. Също така, в случай на многогодишни култури, трябва да се има предвид, че често отнема 4,5 до 7 години, за да могат някои от тях култури да достигнат пълната си производителност. Така че, докато не се постигне пълна производителност и следователно – рентабилност, трябва да има алтернативни източници на доходи и това трябва да се приема сериозно.

В допълнение към всичко по-горе, продължаващото образование е важен фактор за по-доброто разбиране на изискванията и справянето с предизвикателствата във фермата. Разбира се, обучението е важно за всеки професионалист, който иска да се развива, а не само потенциалните фермери или животновъди.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X