Каква е сърцевината на китайския икономически модел, който промени облика на страната и я нареди в авангарда на света

Митът за бедния и недохранен китаец отдавна е само мит. Както и митът за лошото качество на китайските хранителни продукти. Днес Китай е съвременна държава с развито, високопродуктивно земеделие.

Страната се развива с космически темпове и името ѝ отдавна не се свързва с евтини и лошокачествени стоки. Не звучи пресилено, че всеки американски президент се стряска при мисълта, че Китай може да изтегли инвестициите си в американската икономика.

Постиженията са естествено развитие на започналите от края на 70-те години на миналия век радикални реформи, чиято сърцевина са съчетанието на планова с пазарна икономика и привличането на чуждестранни инвестиции, които променят значително облика на страната в икономическо, политическо и социално отношение. Впоследствие в Китай се изгражда една от най-мощните и бързоразвиващи се икономики и днес той е значителна научно-техническа, геополитическа и военна сила.

Страната е най-големият износител и вторият най-голям вносител на стоки в света. Тя е втората след САЩ по стойността на БВП. В страната живеят богати, със съвременен манталитет и самочувствие хора, горди от постиженията на своята родина – построени са стотици университети, най-съвременни магистрали и болници, внедрени са последните световни технологии. Днес Китай е вече в Космоса. Неговата космическа програма не отстъпва на руската и американската.

Имах големия шанс да се убедя в това и лично по време на едноседмичното посещение във великата източна страна по покана на Общокитайската асоциация на журналистите, с която Съюзът на българските журналисти поддържа дългогодишни връзки. Посещението на българската група журналисти премина под мотото – запознаване с китайското земеделие

Продоволственият проблем отдавна вече е решен – в това ни увериха отговорни представители на Министерството на земеделието на КНР, което посетихме. А днес Китай преминава към нов етап в развитието на земеделското производство. Всички усилия ще бъдат насочени към подобряване на качеството на храната и биологичното и безопасното производство.

Досегът ми с китайската действителност, многобройните разговори ми помогнаха да разбера и осмисля китайския модел на развитие – благодарение на него страната, която едва изхранваше своето население, днес изнася хранителни продукти в цял свят. Дори и в земеделска България ядем китайско доматено пюре, мед и чесън.

В основата на китайския модел обаче няма нищо сензационно, в него е вградена една добре обмислена държавна политика. Китайското правителство започна реформите в страната от земеделието. Бившите комуни бяха разделени на броя на техните членове, а задължението на държавата бе да ги снабдява със средства за производство и да реализира продукцията им.

В течение на времето този модел се доразви, по-предприемчивите разгърнаха потенциала си, станаха сериозни и големи фермери. А това реално е западноевропейският модел на развитие на земеделието.

Китай и в момента извършва дълбоки и широкомащабни реформи в земеделието си.

Всички усилия на правителството и държавата са насочени към създаването на модерни и високопроизводителни земеделски структури, конкурентни на световните пазари.

С тази цел правителството всяка година издава документ номер 1, в който се посочват приоритетите в земеделието.

А те са призвани да защитят и повишат доходите на китайските земеделци, както и да обезпечат продоволствената сигурност в страната. В това отношение Китай вече е постигнал забележителни успехи.

Създадени са 288 центъра за контрол на качеството на храните на централно ниво и 200 на регионално. Разработени са многобройни държавни стандарти и са сертифицирани 67 000 вида безопасна, биологично чиста и органична продукция, както и 157 продукта с контролиран произход.

Китайските хранителни продукти вече са напълно безопасни и много привлекателни за потребителите.

В същото време доходите на земеделците продължават да растат.

Средният доход на човек от населението в градовете и в околийските центрове през 1978 г. се равнява на 343,4 юана, а три десетилетия по-късно достигна 15 781 юана.

В селата чистият доход на човек от населението през 1978 г. се равнява на 133,6 юана, а през 2008 г. се е повишил до 4761 юана. В течение на 30 години, от началото на 1979 г., брутният продукт на страната ежегодно се увеличава с 9,8 на сто и в резултат е нарастнал 15 пъти.

От 2004 г. Китай започна да формира системата за субсидиране на своите земеделци. Тя е създадена, като е използван опитът от международната практика, правилата на СТО и индивидуалните особености на страната. В нея са залегнали 4 вида основни субсидии – директно подпомагане на зърнопроизводителите и комплексно компенсиране на разходите за производствени средства. Въвеждането на тази субсидия е обусловено от повишаването на цените на дизела, торовете и другите основни производствени средства. Следва субсидия за закупуването на висококачествени семена и субсидия за закупуването на модерна земеделска техника. Те са призвани да повишат нивото на земеделието в Китай. През 2008 г. общата сума на тези субсидии е била 103 млрд. юана, а като резултат китайското земеделие е вече почти изцяло механизирано.

Всичко това е дало резултати, каквито в много развити страни още не са постигнали. По време на посещението ни в Поднебесната, организирано прекрасно от нашите китайски домакини, видяхме ферми и производства, каквито не съм срещала дори и в най-развитите европейски страни. Много от тези ферми са въвели биологично производство и изнасят продукцията си в цяла Европа.

Същественото е, че всичко това е постигнато благодарение на мъдрото ръководство на държавата и добре обмислената политика в земеделието, които откриха простор пред трудолюбието и предприемчивостта на китайските земеделци, както и от внедряването на научни постижения на световно ниво

В Китай науката е на почит – там разбират, че качествено земеделие може да съществува само ако има подкрепата на учените.

Науката в основата на прогреса

Пример за успешно съчетание на наука и практика е Beijing Dairy Cattle Center (BDCC), който посетихме. Това е селекционен център на най-високо световно ниво, подразделение на държавната Beijing Sanyuan Group Co. Тук се осъществява селекция на суперелитни породи говеда, проверка на качеството на млечни продукти, научни изследвания и услуги за фермерите, разказа ни ръководителят на центъра госпожа Чанг. Супермодерната база, създадена първоначално с подкрепата на държавата през 1973 г., днес е на пълна самоиздръжка и има подразделения за селекция, ембрионално инженерство, осеменяване. В центъра работят 158 души.

В почти стерилни условия се отглеждат 1300 елитни говеда и 270 бика от породите Холщайн, Лимузин, Абърдин и Симентал, от които се вземат семенна течност и ембриони, които се продават на фермерите в цял Китай.

От всеки бик се получават по 400 дози семенна течност, като събирането им е изцяло автоматизирано. Преди да поеме към фермерите, качеството на всяка доза се проверява стриктно. Селекционният център е оборудван с най-съвременната техника в световен мащаб.

BDCC има ключова роля в подобряването на генетичния потенциал на говедовъдството в Китай. Всяка година той продава на китайските фермери 3,5 млн. дози най-висококачествена семенна течност от елитни породи бикове. А именно селекцията е основата на всяко модерно животновъдство.

ХХI век ще е векът на Китай

Посещението в Китай бе изпълнено с ярки впечатления, остави незабравими спомени и предостави много поводи за размисъл. Това, което научихме със сигурност, е, че земеделието на Китай се развива с огромни крачки и скоро по технологии и качество на продукция може и да задмине европейското. Тук се работи здраво за повишаване на ефективността, увеличаване на доходите на земеделците и нарастването на конкурентноспособността на китайската продукция на световните пазари.

Съвсем скоро Китай ще стане водеща аграрна сила в света.

Много редове мога да отделя на всестранните успехи на съвременен Китай, но посещението бе фокусирано към земеделието на тази страна.

Любезните ми домакини дадоха всичко от себе си, за да покажат възможно най-много в тази област. Но китайското земеделие е толкова необятна тема и толкова многолико, че мога да засегна само една малка част от него.

Модерната сграда на Beijing Dairy Cattle Center (BDCC). Тя се намира в живописна местност извън Пекин и разполага с 140 дка обработваеми площи, на които отглежда култури за изхранване на животните си.
Модерната сграда на Beijing Dairy Cattle Center (BDCC). Тя се намира в живописна местност извън Пекин и разполага с 1400 дка обработваеми площи, на които отглежда култури за изхранване на животните си.
Супермодерна лаборатория - една от десетките, с които институтът разполага
Супермодерна лаборатория – една от десетките, с които институтът разполага
Госпожа Чан, ръководител на Beijing Dairy Cattle Center (BDCC) (в средата), сърдечно посрещна българските гости
Госпожа Чан, ръководител на Beijing Dairy Cattle Center (BDCC) (в средата), сърдечно посрещна българските гости
Животните се отглеждат в безупречна чистота
Животните се отглеждат в комфортни условия
Някои от най-елитните бикове на Beijing Dairy Cattle Center (BDCC)
Някои от най-елитните бикове на Beijing Dairy Cattle Center (BDCC)
Китай - небостъргачи и парници докъдето стига поглед
Китай – небостъргачи и парници докъдето стига поглед