МЗХ и Фонд „Земеделие“ вече могат да кандидатстват за техническа помощ от 25 млн. лева по Стратегическия план

На уебсайта на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. вчера беше качена и поканата за обявяване на прием на заявления за подпомагане по Техническата помощ от плана.

С нея е обявен прием на заявления за подпомагане на МЗХ и Държавен фонд „Земеделие“.

Допустими са двете ведомства, които като кандидати трябва да подготвят и подадат заявленията си за съответно допустимите дейности по приложение 1 от Наредба 1 от 27 март 2024 г.

МЗХ е допустимо по всички дейности от приложението на наредбата, а ДФЗ по някои от тях.

Общият размер на средствата, които могат да бъдат предоставени за всички одобрени заявления за подпомагане по настоящата покана е 25 млн.лв.

Макималният бюджет на едно заявление за подпомагане не може да надвишава 12 млн.лв.

Началният срок за подаване на заявленията беше вчера, 27 май 2024 г., а крайният срок е 31 декември 2024 година.

За какво администрацията ще може да усвоява парите

Според приложение 1 от наредбата допустимите дейности за подпомагане ще позволяват на администрацията организиране на заседания на мониторинговия комитет, извършване на анализи, проучвания, изследвания, оценки и други от външни
изпълнители, необходими за целите на ефективното
управление, наблюдение и прилагане на стратегическия план по ОСП, изготвяне и разпространение на информация относно наблюдението, контрола, прилагането и оценките на стратегическия план.
Освен това ще влизат още организиране, подготовка/размножаване
на информационни и други материали, пътни, дневни, квартирни за непланирани публични събития, касаещи наблюдението, контрола, прилагането и оценките на стратегическия план, по инициатива на управляващия орган, бенефициенти/социално-икономически партньори и организиране и/или участие в обучения на администрацията, ангажирана в наблюдението, контрола, прилагането и оценките на стратегическия план.
Средствата могат да се ползват още за разработване, инсталиране, модернизиране и поддръжка на компютърни системи, купуване на техника и програмни продукти и разходи за наем на помещения и закупуване на офис оборудване за управление, наблюдение и оценка на стратегическия план, вкл. и за систематизиране и поддръжка на информацията, която се създава и акумулира от Системата за знания и иновации в селското стопанство в България и от Системата за мониторинг на площ.
Със средствата може администрацията да участва в управлението, изпълнението, контрола, наблюдението и оценката на стратегическия план, в международни прояви и в технически срещи със службите на ЕК.
Могат да се финансират организационни и аналитични дейности на звената в структурата на МЗХ/ДФЗ – РА, в т.ч. второстепенни разпоредители с бюджетни средства, които ще изпълняват координационни и контролни функции по отношение на Системата за знания и иновации в селското стопанство в България, както и по отношение на Системата за мониторинг на площ.
Ще се изплащат разходи в размер до 80% от индивидуалните брутни месечни заплати на персонала, изпълняващ дейности, пряко свързани с управлението, наблюдението, оценката и контрола на стратегическия план по ОСП и разписани в длъжностните им характеристики.
За щатния персонал, ангажиран с дейности, пряко свързани със стратегическия план по ОСП, ще бъде допустимо да получава допълнително възнаграждение с непостоянен характер
пропорционално на времевата ангажираност и въз основа на постигнати резултати.
За щатния персонал, работещ частично по задачи, свързани със стратегическия план по ОСП, само персоналът с минимум 50% заетост по стратегическия план по ОСП ще е допустим за допълнително финансово стимулиране с непостоянен характер.
Ще може и да се наема допълнителен персонал, необходим с оглед засилване на капацитета на администрацията, ангажирана в управлението, изпълнението, контрола, наблюдението и оценката на стратегическия план.
От средствата ще има и за дейности за създаване и функциониране на Националната мрежа по ОСП, наемане на независими консултанти (организации/експерти) за изпълнение на
краткосрочни и дългосрочни задачи, свързани със стратегическия план, както и извършване на обучения на (потенциални) бенефициенти по стратегическия план и други подобни дейности.

 

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X