Производителите на агрохимикали за зърнени култури прогнозираха засилена конкуренция

Глобалният пазар на агрохимикали, включително минерални торове и пестициди, е на прага на значителен нов растеж, подхранван от нарастващото световно население, съчетано с необходимостта да се произвежда повече продукция от всеки хектар.

Анализаторите на консултантската компания SNS Insider изчисляват, че пазарът на агрохимикали като цяло, включително агрохимически торове и пестициди, е на стойност 236,12 милиарда долара през 2023 г., като се очаква да достигне 308,69 милиарда долара до 2031 г.

Основният двигател на растежа е изхранването на нарастващото население на фона на климатичните проблеми, които са придружени от стрес, увеличаване на популацията от болести и вредители. Необходимостта от увеличаване на добивите от същите площи е продиктувана и от желанието за опазване на биоразнообразието и противодействие на обезлесяването.

Въпреки затягането на регулацията на пазара на пестициди и агрохимикали, този пазар ще продължи да се разширява с нови предложения и технологии.

През 2023 г. зърненият сегмент стана пазарен лидер при пестицидите и агрохимикалите, като формира над 50% от дела на приходите, в зависимост от приложението. Зърнените култури заемат значителна част от обработваемата земя в света, което прави използването на торове и агрохимикали при отглеждането им незаменимо. Нарастващото потребление на зърнени храни и зърнени култури в световен мащаб, включително ориз, пшеница, ръж, царевица, овес, сорго и ечемик, стимулира търсенето на агрохимически продукти с доказана ефикасност.

Като цяло конкуренцията на производителите на агрохимически ресурси за този пазар нараства. В борбата за купувача компаниите предлагат торове с повишена ефективност, както и широка гама от пестициди.

Конкуренцията между играчите се върти около фактори като качество на продуктите, цени, услуги, иновации, устойчивост и корпоративна репутация. Компаниите използват стратегии като съвместни предприятия, сливания и придобивания, разширяване на дистрибуторските мрежи, географска експанзия и въвеждане на нови продукти, за да увеличат пазарния си дял.

Като цяло за всички култури и приложения Азиатско-тихоокеанският регион поведе пазара през 2023 г. с дял на приходите от над 27,0%. Регионът е най-големият производител на селскостопански продукти, като Индия, Китай и Япония имат ключов принос. Китай държи титлата на най-големия износител и производител на пестициди в света, а Индия е на четвърто място в света по производство на агрохимикали.

Въпросът за наличието на минерални торове е от най-голямо значение за земеделските производители в онези страни, чиито правителства декларират необходимостта от изоставяне на руските и беларуските минерални торове.

ЕС одобри резолюция за увеличаване на вносните мита върху зърнените продукти от Русия и Беларус. Митата влизат в сила от 1 юли 2024 г. и се прилагат за зърнени култури, маслодайни семена и техните съпътстващи продукти.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X