Търговци: През август-септември цените на пшеницата може да се покачат

В момента има разминаване между търсенето и предлагането, споделиха търговци пред земеделеца.бг

„Например в Бангладеш търсената цена на пшеницата е 280-285 долара за тон, докато експортната цена на българската пшеница е 295 долара за тон. Това означава, че разликата в цената е приблизително $ 10. Вносителите са в очакване на по-нататъшен спад на цените, тъй като новата реколта идва скоро, а борсовите цени намаляват. Например, цените на руската пшеница със съдържание на протеини от 12,5% паднаха от 250 долара за тон до 246-247 долара за тон. Франция намали цените с 23 долара за тон миналата седмица, а румънските търговци намалиха цените със 7-10 долара за тон миналия петък и понеделник“, казаха износителите.

Важен фактор на пазара беше забраната на Турция за внос на пшеница, която има за цел да защити местните производители от конкуренцията на Украйна и Русия, и ще продължи до октомври. Турция е един от най-големите центрове за зърно в Черно море, така че тази забрана може да окаже значително влияние върху цените, тъй като Турция е значителен вносител на зърно от Украйна, Румъния и Русия.

Анализаторите прогнозират, че новата реколта може да окаже натиск върху цените, които ще се възстановят по-близо до есента.

„През юни се очаква започването на жътвата на новата култура, което ще доведе до увеличаване на предлагането на пазара. Това може да доведе до по-нататъшен спад на цените, с потенциал за спад от 5 долара за тон всяка седмица през следващите две седмици. Цените могат да достигнат „дъното“ от $ 170-180 на тон въз основа на CPT. Въпреки това през втората половина на август се очаква постепенно увеличение на цените“, смятат те.

Експертите отбелязват, че на световния пазар през новия сезон се очаква недостиг на предлагане на пшеница. Според прогнозите производството в Руската федерация ще намалее с 20 милиона тона, в ЕС – с 10 милиона тона, а в Украйна – с 2-3 милиона тона експортен потенциал. Това ще се отрази на пазара през август-септември, когато предлагането ще намалее и цените ще започнат да се покачват.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини