Животновъдите получиха за пасторализъм над 4,2 млн. лв. за Кампания 2023

Държавен фонд „Земеделие“(ДФЗ) изплати над 4,2 млн. лв. (4 211 082.81лв.) по агроекологичната интервенция „Традиционни практики за сезонна паша (пасторализъм) – (Паша)“  за Кампания 2023. Преведените финансовите средства се разпределят между 338 фермери, които са извършвали високо планинска паша в националните паркове „Рила“, „Пирин“ и „Централен балкан“. Подпомагането е част от интервенциите в областта на околната среда и хуманно отношение към животните, включени в Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 г. Схемата е продължение на същото направление от мярка 10 „Агроекология и климат“ от ПРСР 2014-2020.
Право на финансова подкрепа имат фермери, които спазват специфичните изисквания по интервенцията описани в Наредба № 10 от 27 юни 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на околната среда и климата и хуманно отношение към животните.
Целта на интервенцията за сезонна паша е да допринесе за съхраняване на тревните екосистеми и свързаните с тях ценни местообитания и видове в защитените територии и зони. Дейностите за извършване на пасторализъм са съобразени с утвърдените планове за управление в конкретните защитени територии (национални и природни паркове) и зони от мрежата Натура 2000.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X