Почти 1 млн. ферми са изчезнали в Румъния от 2010 г. до днес

Последното преброяване на селското стопанство показва значителен спад в общия брой на стопанствата в Румъния, но каква е реалността зад числата?

Почти един милион ферми, предимно малки семейни ферми, изчезнаха от Румъния между 2010 и 2020 година. Статистиката обаче сочи и тенденция на консолидация в селското стопанство на Румъния, тъй като делът на големите земеделски стопанства в общия брой стопанства се е увеличил, докато делът на много малките е намалял.

Тези тенденции са подкрепени от финансираните от ЕС програми за местни фермери, които идват с определени изисквания по отношение на размера на стопанството и икономическата жизнеспособност.

Друг фактор, който е допринесъл за общия спад в броя на стопанствата, е масовата миграция на населението през последните десет години. Много румънци от провинцията са се отказали от земеделието за препитанието си и са напуснали страната в търсене на по-високи доходи, като са работили в чужбина.

Всяка година хиляди румънци отиват в Западна Европа като сезонни работници в селското стопанство. Освен допълнителните пари, които изкарват там, те носят у дома знания и нови, модерни земеделски техники, които взимат от фермите, в които работят в Италия, Испания, Германия, Белгия и Холандия.

В резултат на това всяка година в Румъния се появяват стотици нови ферми. Те използват еврофондове или субсидирани от държавата заеми за закупуване на модерно оборудване и някои от тях прилагат нови, цифрови технологии за мониторинг на културите и управление на стопанствата.

Докато общият брой на стопанствата в Румъния може да продължи да намалява, качеството на селскостопанския сектор на страната изглежда се подобрява.

По-малко ферми, но по-големи

През 2020 г. в Румъния е имало 2,89 милиона земеделски стопанства, което е с 25,2% по-малко в сравнение с 2010 г., разкрива последното преброяване на селското стопанство, проведено от Националния статистически институт (INS).

Междувременно общата площ на земята, използвана от местните ферми, е намаляла само с 4,1% до 12,8 милиона хектара. В резултат на това средната площ на земята в едно стопанство се е увеличила с 28%, от 3,45 хектара на 4,42 хектара.

"
Брой стопанства в RO (в хиляди, червена линия), площ, използвана за селско стопанство (в хиляди хектари, синя линия) и средна площ на стопанство (в хектари на стопанство, зелена лента), Източник: INS

„Низходящата тенденция в броя на земеделските стопанства, по-специално много малките, се отрази в структурата на земеделските стопанства: делът на стопанствата с използвана земеделска площ под 0,1 ха намаля от 10,3% през 2010 г. на 4,3% през 2020 г., а делът на земеделските стопанства, използващи площи по-големи от 10 ха, се увеличи от 2,2% през 2010 г. на 4,2% през 2020 г., „, се казва в съобщение за пресата на INS.

Консолидирането на местните стопанства обаче е бавен процес и Румъния все още има най-голям брой малки стопанства в ЕС. Над 54% от общия брой стопанства в Румъния са много малки семейни ферми, които използват средно по-малко от един хектар земя. Това е така, защото много румънци, живеещи в провинцията, имат малки градини у дома, които отглеждат, за да покрият собствените си нужди. Повечето от тези ферми не получават никаква форма на субсидия от държавата или ЕС.

По-малко от 900 000 ферми в Румъния получават субсидии, според Agrointel.ro.

Повече обработваема земя, по-малко пасища

Селскостопанското преброяване на INS също така показва, че докато общата площ на земята, използвана за земеделие, е намаляла в Румъния между 2010 и 2020 г., площта, използвана за едногодишни култури (обработваема земя) и трайни насаждения (овощни градини, лозя и ягодоплодни насаждения), се е увеличила, докато площта на пасищата е намаляла.

От общата площ, използвана за земеделие – от 12,76 милиона хектара – над 8,57 милиона хектара е обработваема земя през 2020 г., с 3,1% повече в сравнение с 2010 г.

Най-отглежданите култури през 2020 г. по отношение на използваната земя са царевица, пшеница, слънчоглед и рапица, които обхващат 73,1% от общата обработваема площ, използвана през 2020 г., в сравнение с 67,7% през 2010 г. Площите, заети с царевица и слънчоглед, са се увеличили значително през 10-годишния период.

"
Топ култури по покрита повърхност – хиляди хектари (от ляво на дясно: пшеница, царевица, слънчоглед, рапица, картофи), Източник: INS

Значителен спад на местните работни ресурси за селското стопанство

Съществен проблем за местния земеделски сектор е значителният спад на местните работни ресурси. Селското население на Румъния е намаляло с над 1 милион души от 1 януари 2010 г., главно поради постоянната миграция на местната работна сила към Западна Европа. В същото време десетки хиляди румънци от провинцията временно напускат страната всяка година, за да работят като сезонни работници в други страни от ЕС.

Това явление доведе до значителен недостиг на трудови ресурси в местния селскостопански сектор.

През 2020 г. обемът на работата в румънските ферми, изразен в годишни работни единици (ГРЕ), е малко над един милион, което е с около 39% по-малко в сравнение с регистрираното през 2010 г., според INS. Този спад се равнява на над 600 000 работници на пълен работен ден.

Годишната работна единица (ГРЕ) е еквивалентната заетост на пълно работно време – общият брой отработени часове, разделен на средните годишни часове, отработени на пълно работно време в страната. Една годишна работна единица съответства на работата, извършена от едно лице, което е заето в земеделско стопанство на пълно работно време.

Изправени пред тази ситуация, местните ферми трябва да се модернизират, за да оцелеят и да останат конкурентоспособни. Инвестициите в модерна селскостопанска техника и нови технологии са един от начините за компенсиране на по-ниския трудов ресурс. По-високите заплати за квалифицирани селскостопански работници и вносът на работна сила от Азия също могат да станат тенденции в местния селскостопански сектор през следващите години.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X