Турция спира вноса на пшеница

Ограниченията за внос ще продължат от 21 юни до 15 октомври 2024 г.

Турция ще забрани вноса на пшеница от 21 юни до 15 октомври 2024 година. Тази и редица други мерки са предприети за защита на местните производители през периода на прибиране на реколтата, става ясно от сайта на Министерството на земеделието и горите на страната. В съобщението се пояснява, че продължителността на ограничението може да бъде преразгледана.
Според Съюза на износителите на зърно в Русия, цитиран от „Комерсант“, в средата на април Турция е била вторият купувач на руска пшеница, но във физическо изражение доставките за републиката са намалели с 23% в сравнение с миналия сезон, достигайки 6,5 милиона тона през май.
Независимият експерт по зърнения пазар Александър Корбут заяви: „За Агроинвестор“, че ограничаването на вноса на пшеница от Турция е сериозно предизвикателство за руските фермери. „Исторически сме изнасяли доста големи обеми за Турция през първата половина на сезона“, обяснява той. Забраната, според експерта, е свързана, първо, с желанието на турските власти да „направят грандиозен жест“ за фермерите и да им покажат, че няма да имат конкуренция с евтиното вносно зърно, както се случва в Европа.
Второ, продължава Корбут, Турция има доста големи запаси от пшеница – около 9 милиона тона, от които около 7 милиона тона са доставени от Русия през този сезон. Според Корбут Турция изнася средно около 4 милиона тона брашно годишно. Тоест, обяснява той, поради ограниченията ще бъде възможно да се продаде зърното от миналогодишната реколта и по-късно да продължи изкупуването на новата реколта. Освен това ограниченията върху вноса могат да доведат до намаляване на световните цени, които напоследък се засилват. „Това е изчисление, че има шанс да се върнем към вноса с по-ниски цени по-късно“, смята той.
Дори временното напускане на такъв голям купувач като Турция, с която отдавна са установени отношения, естествено ще предизвика дисхармония в експортната дейност, продължава Корбут. „Това се отразява на изкупните цени на земеделските производители и по някаква причина обикновено се отразява на понижаването на цената. От друга страна, в това няма нищо критично: реколтата ни от пшеница ще бъде значително по-ниска от миналогодишната, ще успеем да преживеем този период“, коментира той.
Изпълнителният директор на аналитичната компания „ПроЗерноВладимир Петриченко смята, че е малко вероятно Турция да удължи ограничението, тъй като местните власти по-рано обявиха планове за увеличаване на капацитета за производство на брашно. „С такива планове подобни драстични ограничения са донякъде изненадващи, но разбираме, че запасите от пшеница в Турция са много големи“, казва той. Според Петриченко сега износителите ще се опитат да увеличат обема на доставките на други пазари.
През новия сезон Русия ще се сблъска със значително намаляване на експортния потенциал, така че е малко вероятно ограничаването на вноса от Турция да засегне тежко фермерите, смята той. Разбира се, продължава Петриченко, подобни мерки ще имат временно отрицателно въздействие върху цените, които напоследък се засилват, но този спад ще бъде компенсиран от спад в производството на зърно в Русия: според прогнозата на ProZerno, тазгодишната реколта от пшеница може да бъде с 12,9% по-малка от миналата година, когато е била 92,8 милиона тона, общото зърно – с 12,6% (през 2023 г. – 144,9 милиона тона). „И това е много оптимистична прогноза. Може би в бъдеще ще е необходимо да се преразгледа надолу. Това означава, че експортният ни потенциал ще намалее с поне 20 милиона тона зърно. На този фон временното затваряне на Турция не изглежда толкова драматично“, коментира „За Агроинвестор» Петриченко.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини