Въглеродни кредити: Как те работят в полза на фермерите и планетата

През последните няколко десетилетия въглеродните кредити се очертават като мощен финансов стимул за компании, неправителствени организации и правителства, които се стремят да намалят своя отпечатък върху климата. В тази статия ще разгледаме ключовите основи на днешния пазарен пейзаж, от видни регулаторни инициативи като Протокола от Киото и Пакта за климата от Глазгоу до процедурите за валидиране и проверка за генериране на въглеродни кредити. Също така ще повдигнем завесата за това, което предстои, като разгледаме иновативни решения, които ще помогнат по целия път в генерирането на кредити и тенденции, които ще оформят бъдещето на пазара на въглеродни емисии.

Какво е въглероден кредит?

Въглеродният кредит (СС) е разрешително за емисии на определено количество въглероден диоксид (CO2) или други парникови газове (ПГ). За всеки един кредит компаниите в индустрията имат право да освободят в атмосферата един метричен тон (2204 паунда) CO2 или еквивалентно количество от друг ПГ. Дадено дружество има право да получава кредити, ако намали емисиите си под определен праг. Компаниите обикновено произвеждат кредити за отстраняване на въглерод чрез своите усилия и инвестиции, които насърчават залесяването, опазването на енергията и възобновяемата енергия. Има и възможност за закупуване на CC от компании, които не са ги използвали всички.

въглеродни кредити на тон CO2

Цел на въглеродните кредити

CCs са предназначени да служат като финансов стимул за компаниите да сведат до минимум своите емисии на парникови газове и да се ангажират с по-екологични, по-устойчиви операции в селското стопанство и други индустрии. Този пазарен инструмент помага на всички нас да се борим с изменението на климата, като подкрепя програми за намаляване или премахване на емисиите на парникови газове.

Предимства и недостатъци на въглеродните кредити

Има много предимства на въглеродните кредити. Едната е, че те насърчават предприятията да намалят емисиите си, както незабавно, така и в дългосрочен план. Това от своя страна може да повиши устойчивостта в световен мащаб чрез насърчаване на инвестициите в научноизследователска и развойна дейност за иновативни стратегии за намаляване на емисиите. За компаниите, за които е трудно директно да намалят емисиите си, търговията с въглеродни кредити  дава възможност да купуват кредити от компании, които намаляват емисиите повече. В допълнение, развитието и търговията с CC могат да помогнат за обединяването на индустриите и страните за борба с изменението на климата.

При обсъждането на проблемите, свързани с въглеродните кредити, е важно да се вземат предвид етичните опасения относно ефективността на неутрализирането на емисиите чрез покупки на кредити. Адаптирането към кредитния пазар позволява на някои компании, особено на по-доходоносните, да продължат да отделят парникови газове. Те не виждат необходимост да инвестират в по-екологични практики, когато могат просто да купят всички кредити, от които се нуждаят.

Как работят въглеродните кредити

Въглеродните кредити са механизмът, който позволява въглеродните приходи да се прехвърлят от бизнеса към регулаторите (обикновено правителствата). В повечето случаи годишното разпределение на кредитите се диктува от целите за емисиите на страната или държавата.

Моделът за ограничаване и търговия е най-често срещаният подход за ценообразуване на емисиите на CO2. Много страни, включително САЩ, Канада, Мексико, Китай, Нова Зеландия, Великобритания и ЕС, вече са възприели този модел, а много други обмислят приемането му. В системите за ограничаване и търговия регулаторът установява таван (най-високото разрешено ниво на емисии), а компаниите търгуват с разрешителни за емисии в съответствие с търсенето на пазара на въглеродни кредити.

За компаниите става все по-голямо предизвикателство да поддържат дейността си под тавана, тъй като той постоянно намалява с течение на времето. В същото време една компания може да печели пари, като продава излишни кредити на други компании. Така че предприятията имат мотив да намалят екологичния си отпечатък. В крайна сметка предприятията, улесняващи намаляването на емисиите на CO2 в рамките на система за ограничаване и търговия, ще имат повече възможности за постигане на целите за емисиите.

Как работи въглеродният кредит

Инициативи за регулиране на пазара на въглеродни емисии

Международни споразумения като Протокола от Киото, Парижкото споразумение и Пакта за климата от Глазгоу създадоха рамки за страните за ограничаване на емисиите на парникови газове чрез системи за търговия с CC. Съединените щати бяха първият инициатор на системите за ограничаване и търговия и оттогава възникнаха многобройни държавни и регионални програми за въглеродни кредити и усилия за насърчаване на компаниите да намалят въздействието си върху околната среда.

Протокол от Киото

През 1997 г. Протоколът от Киото влезе в сила като международно споразумение за намаляване на емисиите на парникови газове чрез издаване на въглеродни кредити. С Протокола от Киото индустриализираните и развиващите се страни обещаха да намалят емисиите си в съответствие с определените цели, като приведат в действие Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата. Към момента протоколът наброява 192 подписали .

Парижко споразумение

През 2015 г. 196 страни подписаха Парижкото споразумение, което установява емисионни норми и насърчава търговията с емисии. Това споразумение е опит на световните лидери да намалят емисиите на парникови газове и да ограничат повишаването на глобалната температура до по-малко от 2 ° C (3,6 ° F) над нивата от прединдустриалната епоха до края на 21-ви век. век .

Пакт за климата в Глазгоу

Конференцията на ООН за изменението на климата в Глазгоу (COP26), проведена през ноември 2021 г., събра впечатляващ брой от над сто световни лидери и 40 хиляди участници. Преговарящите успешно постигнаха споразумение, наречено Пакт за климата от Глазгоу, чиято цел е да стимулира нациите да финансират проекти, които спасяват горите и насърчават инфраструктурата за зелена енергия, така че всички ние да можем да се борим в световен мащаб с глобалното затопляне . Това споразумение за въглеродни кредити ще даде възможност на подписалите страни да направят значителни крачки към своите цели за емисии чрез използване на компенсиращи кредити.

Инициативи за въглеродни кредити в САЩ

Търговията с въглеродни кредити в САЩ има дълга история.  Законът за чистия въздух на САЩ, който позволи на правителството да контролира емисиите във въздуха, влезе в сила през 1990 г. и беше първата инициатива за ограничаване и търговия в света. Днес Регионалната инициатива за парникови газове (RGGI) е програма, в която десет държави на североизток работят заедно за борба с проблема с емисиите. През 2013 г. Калифорния стартира собствена програма, която е сред най-големите в света. Някои потенциални получатели на въглеродни кредити в Калифорния са мащабни съоръжения за производство на електроенергия, фабрики и дистрибутори на горива. Законът за намаляване на инфлацията, най-актуалният и вероятно забележителен законодателен акт в САЩ, насочен към намаляване на емисиите на CO2, беше приет през август 2022 .

Видове въглеродни кредити

Въглеродните кредити се предлагат в две различни форми:

  • Сертифицирано намаляване на емисиите (CER). Те се издават и контролират от институционални фондове, най-вече за да компенсират въздействието върху околната среда на определени проекти като електроцентрали.
  • Доброволно намаляване на емисиите (VER). Тези въглеродни кредити се търгуват на доброволни пазари, свободни от регулиране от трети страни.

Основното разграничение е, че имат официален статут на съответствие с Протокола от Киото, докато VERs не подлежат на регулаторни тавани и надзор.

Къде да купя въглеродни кредити

Има два вида пазари, на които могат да бъдат закупени кредити:

  • Пазарите за съответствие са установени и регулирани от задължителни регионални, правителствени или междуправителствени режими. Обикновено този пазар е насочен към големи, гладни за енергия емитери на парникови газове. Един такъв пазар, който позволява на предприятията да купуват въглеродни кредити един от друг, е схемата за търговия с емисии (СТЕ) в Европейския съюз.
  • Доброволните пазари позволяват доброволна кредитна търговия, свободна от правителствени разпоредби. Всеки – индивидуален гражданин, бизнес или организация с нестопанска цел, който желае да намали или премахне своя отпечатък от парникови газове, е добре дошъл да участва. Мотивирани от желанието да дадат своя принос за околната среда или да постигнат целите за корпоративна устойчивост, играчите на този пазар купуват кредити, за да компенсират емисиите на въглероден диоксид, от които не могат да избягат.
Кой купува и продава въглеродни кредити

Как да произвеждаме въглеродни кредити

Компаниите имат възможност да генерират кредити, като участват в различни дейности за намаляване, улавяне и съхранение на емисии, например:

  • инициативи за чиста енергия;
  • управление на енергията;
  • подобряване на улавянето на въглерод;
  • селско стопанство;
  • залесяване.

Изчисляване на въглеродния кредит

За изчисляване на въглеродните кредити, които трябва да бъдат издадени, се сравняват емисиите на парникови газове от сценарий на проекта (описващ ситуацията, в която проектът е завършен) с тези от референтен или базов сценарий (описващ ситуацията, в която проектът не е бил въведен). Въглеродните кредити се издават за избегнати или премахнати емисии на CO2 благодарение на проекта, изчислени чрез изваждане на емисиите от сценария на проекта от базовата стойност на емисиите.

Процес на проверка на въглеродния кредит

Въпреки че по-рано имаше опасения относно задълбочеността на този процес, методите за проверка постигнаха значителен напредък. Благодарение на новите правила, ратифицирани на конференцията за изменението на климата в Глазгоу и приложени в световен мащаб, проверката стана значително по-точна. Най-често процесът на проверка обхваща следните стъпки.

Планиране и документация

Разработчиците на проекти изготвят всеобхватни планове, в които подробно описват начините, по които тяхното предприятие би намалило отпечатъка си от парникови газове. Тази документация трябва да осигури целите, местоположението и технологиите на проекта за въглероден кредит.

Проверка от независима трета страна

Независим одитор, акредитиран от съответните органи за стандарти за въглеродни кредити задълбочено проучва всички документи по проекта и извършва полеви инспекции.

Установяване на базова линия за емисиите на ПГ

Базовата линия е количеството емисии, което би се очаквало, ако проектът не бъде изпълнен. За целите на измерването на намаленията на емисиите проверяващите оценяват и определят разумна базова линия.

Мониторинг и измерване на действителното намаляване на емисиите

Проверяващите проверяват данните за въглеродните кредити, събрани чрез строг мониторинг, за да се уверят, че са точни и надеждни. След това те определят действителното намаляване на емисиите на проекта, като използват призната методология и разглеждат допълняемостта, което означава, че разглеждат дали проектът е бил необходим за действителното намаляване на емисиите на парникови газове или дали намалението би настъпило така или иначе.

Предоставяне на доклад за проверка

Всички констатации и обратна връзка на проверяващия орган са подробно описани в подробен доклад от проверката. Този доклад се изпраща на съответния орган за въглеродни кредити, за да докаже, че кредитите отговарят на условията.

Регистър и издаване

След одобрение намаленията на емисиите на парникови газове се документират в система за въглероден регистър. Кредитите се издават съгласно тези намаления и са готови за пазарна търговия.

Текущ скрининг и проверка

Чрез периодични проверки на активните проекти акредитираните проверяващи могат да осигурят непрекъснато съответствие и трайните ползи от по-ниските емисии.

Днес много правителства и предприятия имат желание да предприемат действия за намаляване на емисиите и да ги монетизират чрез използване на CC. Въпреки това, доброволният пазар имаше тежка година през 2023 г. поради негативната публичност и суровия макроикономически климат. Новите регулации за въглеродните кредити от органи като Комисията за търговия със стокови фючърси в САЩ и усилия като Съвета за почтеност за доброволни въглеродни пазари бяха родени от необходимостта от повишаване на доверието на клиентите в инструмента. Ако тези инициативи са успешни, CCs, независимо от цената, ще играят ключова роля в усилията за декарбонизация на бизнеса. Според проучване на BloombergNEF (BNEF) до 2030 г. бизнесът ще закупи до 1,4 млрд. кредита година .

Разрастващият се пазар изисква по-ефективни начини за придобиване и проверка на въглеродните кредити, което увеличава търсенето на решения, свързани с въглерода. С развитието на индустрията, акцентът се премества от количество към качество. Компаниите търсят доверие и шанс, които да гарантират, че плащат за реално премахнато от атмосферата количество въглерод, а не само кредити. Същевременно участието в достоверна програма за въглеродно земеделие е реален шанс за земеделците да увеличат приходите си и да постигнат устойчивост.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X