ЕК търси начин да улесни проверките на земеделските стопанства

Европейската комисия публикува предложение, което отменя задължението на държавите членки да гарантират, че по-голямата част от мониторинга на земеделските стопанства, свързан с общата селскостопанска политика, се извършва с помощта на геомаркирани снимки до 2027 г.

Регламентът, публикуван на 11 юни, е още един ход за опростяване на Общата селскостопанска политика (ОСП) на блока, той е обсъден с държавите членки и е в обществена консултация до 9 юли.

Комисията иска да облекчи изискванията за увеличаване на използването на геомаркирани снимки – цифрови снимки с данни за местоположението – за да се провери допустимостта на субсидиите за земеделските стопанства.

Регламентът за прилагане на системите за контрол от 2022 г. предвижда, че държавите членки трябва да гарантират, че 70% от мониторинга на селскостопанските дейности се извършва с помощта на геомаркирани снимки до 2027 г., като част от целта на блока за модернизиране на ОСП.

От националните администрации зависи да създадат работещи мобилни приложения за събиране на данни.

Но според предложението на геомаркираните снимки не трябва да се дава приоритет „в сравнение с други данни с поне еквивалентна стойност“. Предложението намалява задължението от 70% през 2027 г.

„След опита, натрупан през първата година от прилагането на системата за мониторинг на района и трудностите, изразени от общността на земеделските производители, държавите-членки се нуждаят от повече гъвкавост при използването и обработката на геомаркирани снимки“, се казва в документа.

Други, по-традиционни методи за мониторинг на спазването на изискванията на ОСП за получаване на плащания включват посещения в стопанството от инспектори.

Това е последното предложение на изпълнителната власт на ЕС за справяне с жалбите срещу административната тежест на ОСП, една от причините за протестите на фермерите в блока по-рано тази година.

Геомаркираните снимки трябваше да улеснят работата на фермерите, като им позволят да предоставят информация за дейността си чрез смартфоните си, като по този начин се избягват посещения от страна на администрацията.

Но някои фермери и държави-членки изразиха резерви към системата.

В проучване, стартирано от Комисията през март, 26% от земеделските стопани заявяват, че изпитват затруднения при използването на геомаркирани снимки, описвайки ги като отнемащи време и неправилно създадени. Половината от участниците в проучването са заявили, че изобщо не ги използват.

Опростяването на изискванията за прилагане на геомаркировка също беше едно от исканията за повече гъвкавост, представени от държавите от ЕС през февруари.

След като приключи четириседмичният период на консултации, Комисията ще поиска от държавите от ЕС зелена светлина на среща в средата на юли.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини