Цените на пшеницата продължават да падат

Причините са ниското търсене, както и оценките за реколтите в редица важни региони в света

Цените на пшеницата са паднали и сега са около $ 236 / т (FOB), като има тенденция към по-нататъшен спад, каза за „Агроинвестор» генералният директор на Института за изследване на селскостопанския пазар (ИКАР) Дмитрий Рилко. Има трудна ситуация с търсенето в света: Турция напусна пазара на внос, останалите чакат още по-ниски цени, обяснява експертът. „На фона на приближаването на новата реколта оценките за реколтата не паднаха, а се увеличиха в редица важни региони в света“, каза Рилко и добави, че все още няма фактори за ръст на цените, но всичко, разбира се, може да се промени.

„Световният пазар издиша след изявления от Русия за намаляване на зърнопроизводството“, казва Александър Корбут, независим експерт по пазара на зърно. Освен това, продължава той, има информация за първото зърно, добито на юг, и те показват добри добиви. „От няколко седмици насам цените на борсата падат доста интензивно. Ако по-рано говорихме за покачване на цените, сега то или се забави, или започна отдръпване, и то доста сериозно“, коментира Корбут. Според него сега всички фактори сочат, че импулсът за ръст на цените е престанал да действа и те ще тръгнат надолу. Факторите, които водят до по-високи цени, са по-скоро теоретични: въпросът е как ще се развие ситуацията с прибирането на реколтата. „Поне аз не виждам значителни резерви за увеличение на цените. Въпреки че всичко може да се промени доста бързо“, добавя експертът.

Според директора на аналитичния отдел на Руския зърнен съюз (РГУ) Елена Тюрина, имаше връщане назад на пазара на пшеница след повишаване на цените през първото десетдневие на юни. Така френската пшеница поевтиня с 4,2% до 251 долара / т, американската пшеница падна с 2,8% до 243 долара / т. Руската пшеница (FOB Новоросийск) падна с 3,2% до 240 щатски долара / т.

„В същото време разликата в цената с европейската пшеница остава на 11 долара за тон срещу 14 долара на 10 юни. Но в сравнение с цифрата за май, това е доста сериозно намаление: в края на май разликата беше 29 долара“, сравни Тюрина (цитирана от Интерфакс). По думите й цените на производител също намаляват, което е характерно за текущия период, когато пазарът чака зърно от новата реколта. Така че, на юг, намалението е 80 рубли / т, в района на Волга – 150 рубли / т. В доларово изражение производствените цени в Русия възлизат на $ 165 / т, което е с $ 1,7 по-малко, отколкото на 10 юни 2024 г. Но в сравнение с края на май ръстът е 11 долара/т.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини