Подобряването на почвения микробиом е от ключово значение за устойчивото земеделие

Процъфтяващият микробиом на почвата е не само от съществено значение за по-големите добиви и по-здравите растения, но също така играе ключова роля в борбата с болестите по растенията и рентабилната работа в земеделието.

Почвата е домакин на екосистемите с най-голямо биоразнообразие на планетата, надминавайки дори разнообразието, открито в тропическите гори. Тази сложна среда е нещо повече от минерали и скални фрагменти, тя гъмжи от милиарди микроорганизми, които са от основно значение за живота на растенията. Тези организми, колективно известни като микробиом на почвата, са инструмент за повишаване на добивите, намаляване на болестите по растенията и отглеждането на по-здрави култури.

Докато микроби като бактерии, гъбички, протозои и нематоди често носят отрицателна конотация поради връзката им с болести, в действителност по-малко от 1% от тях са вредни за растенията или хората. По-голямата част от тях са доброкачествени или полезни, играейки критична роля в кръговрата на хранителните вещества и растежа на растенията.

Почвеният микробиом функционира подобно на външната храносмилателна и имунна система на растението. Тези микроби са от съществено значение за предоставянето на хранителни вещества на растенията, превръщането на минералите в усвоими форми, подпомагането на усвояването на вода и хранителни вещества от корените, разлагането на органичната материя и защитата на растенията от патогени. Тази микробна активност е сравнима с човешкия чревен микробиом, жизненоважна за храносмилането и имунитета, което предполага, че здравата почва може да намали или дори да премахне необходимостта от химически торове, като същевременно предпазва растенията от болести.

Една чаена лъжичка здрава почва може да съдържа над един милиард микроорганизми. Разнообразието в рамките на този микробиом е от ключово значение за неговата ефективност, което позволява на полезните организми да се конкурират с вредните.

Въпреки това, здравето на почвените микробиоми е застрашено поради практики като прекомерна обработка, използване на синтетични торове и хербициди и намаляване на органичната материя. Тези дейности могат да нарушат сложните микробни общности, което води до влошена структура на почвата, намалено биоразнообразие и множество проблеми за здравето на растенията, които усложняват усилията за фермерите.

Микробите често са невъзпети герои в земеделието, които изпълняват голяма част от трудните задачи на усвояването на хранителни вещества и превенцията на заболяванията. Чрез насърчаване на богат микробиом на почвата, гземеделците могат да подобрят здравето и производителността на почвата си, което води до изобилни и питателни реколти с по-малко вложения и по-малко труд.

В своето ръководство Хейли очертава шест прости стъпки за обогатяване на почвената микробиология, от добавяне на органична материя до намаляване на смущенията в почвата и избягване на синтетични химикали. Възприемайки тези практики, градинарите могат да трансформират градините си в здрави екосистеми, които не само дават по-изобилни и по-здравословни култури, но и допринасят за по-устойчива форма на земеделие.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X