Фермерите още не знаят кои продукти за РЗ могат да ползват в еко схемите

Фермерите изнервено питат МЗХ и БАБХ кои продукти за растителна защита окончателно ще влязат в еко схемите, за да могат да ги използват тази година.

Въпреки че остават само 7 дни до края на кампания 2024 /ако не бъде още веднъж удължена/ те още не знаят дали продукти за РЗ с микроорганизми ще имат този шанс, но по-скоро отговорът е НЕ.

Браншовете основателно задават въпроса

 защо БАБХ не ги е информирала навреме за ситуацията

„Не знаем все още с какви продукти ще работим по ЕКО-НИП, защото това, което се обнародва като списък с ПРЗ не ни устройва в пълна степен“, казват от браншови организации. Те допълват, че сега научавали, че продукти, които са им необходими, не можели да влязат законно в Стратегическия план, защото не можели да получат подходяща  и приемлива законоустановена формулировка.

Причината е в това, че в секторното законодателство

  има разлика в това какво е био агент и какво е ПРЗ

Става дума за микроорганизми, които са препарати за растителна защита, но много строго се регулират от европейското законодателство. Те не се различават от други ПРЗ по начина им на разрешаване, но тъй като са бактерии, гъби и вируси, за разрешаването им се искат доста средства и време.

Те не са био агенти и не можем да ги включим в списъка, защото това ще противоречи на закона, казват сега от БАБХ. Това може да стане, ако се промени Стратегическият план, тоест догодина.

Защо всичко това не е изговорено и казано от БАБХ обаче още на Комитета по наблюдение? И защо агенцията още тогава не е подсказала, че това не е разписано достатъчно пълно и правилно в Стратегическия план?

Това питат браншови организации и искат от БАБХ да получат най-накрая пълния списък с ПРЗ, с които ще могат да работят по еко схемите тази година.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X