Пълен воден хаос – тепърва ще започва прехвърляне на топката за липсата на напояване

МОСВ призова отговорните органи да намерят решение на проблемите с напояването на земеделските култури.

Към момента с обезпокоително ниски нива в сравнение с предходни години са редица язовири – яз. „Ястребино“, яз. „Тича“, яз. „Тополница“, яз. „Копринка“, яз. „Жребчево“, яз. „Домлян“ и яз. „Пясъчник“, уточняват от екоминистерството.

От там още допълват, че МЗХ и „Напоителни системи“ ЕАД  следва да предприемат мерки за осигуряване на допълнителни водни количества от алтернативни водоизточници, както и за повишаване ефективността на водовземането.

МОСВ припомня, че е сигнализирало за обезпокоително ниското запълване на част от язовирите, от които се използват значителни водни обеми за напояване, още преди началото на напоителния сезон, през март. И е информирало и за необходимостта да бъдат предприети всички необходими действия за акумулиране на водни обеми в язовирите.

За юли месец отпуснатите водни обеми за напояване са в размер според утвърдения годишен график за условията на много суха година (обезпеченост 95%), казват от МОСВ. Но при продължаване на тенденцията за постъпващ малък приток към язовирите и повишен разход на вода, при наличните към момента водни обеми

не може да се гарантира водоподаването през тази и следващата година

Поради това МОСВ ще се стреми да разпределя оставащия воден ресурс и да отпуска наличните в язовирите водни обеми спрямо годишния график за съответната обезпеченост на притока и прогнозите на НИМХ.

Ще има повишено потребление на вода

През юли месец се очаква средната месечна температура да бъде по-висока от нормата и не се очакват значителни валежи. Ще има повишено потребление на водни количества, предупредиха от  НИМХ.

Защо днес е такава трагична ситуацията в страната като цяло, а и на много български фермери?

Защо смятаме, че неслучайно може да се очакват бунтове за вода?

Защото на много фермери продукцията изгоря, както това стана наскоро при земеделците, ползващи води от язовир Пясъчник. За там научихме от МЗХ, че тепърва ще се планира някаква рехабилитация.

Защо е такава ситуацията ни?

Ами защото открай време МОСВ и МЗХ много трудно работят заедно, ековедомството видимо има самочувствието на някакво върховенство и често вменява на аграрното ведомство чувството за вина…А в крайна сметка и в такива ситуации МЗХ основателно се стресира, защото фермерите от него търсят отговорност.

Спокойно може да се каже, че днес България има Стратегически план за ОСП, но всъщност няма  никаква ясна стратегия за напояване и никаква яснота и визия по проблема. Всичко върви на юруш система и се плаче за вода сезон по сезон. А така работа не се върши…

Последният фал с пускането на прием по подмярка 4.1 за напояване е поредното доказателство, че у нас  едната ръка не знае какво прави другата. А получавайки разнопосочни сигнали от България, на Европейската комисия не й остава друго, освен да отсече, че поливни проекти ще могат да се правят само там, където има поливни площи, а неполивните кучета ги яли.

Поредно доказателство, че напояването ни, разрешавано и диктувано от няколко ведомства и една Комисия, засега е в пълен воден хаос.

Диана Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X