Служебното правителство отчете почти 1 млрд.лв, разплатени към фермерите, за съжаление остава още много за плащане

В областта на земеделието отчетът на служебния кабинет посочва, че само за месец са разплатени повече от 915 млн. лв. към производителите от сектора.

„От тези средства близо 300 млн. лв. представлява т.нар. „Украинска помощ“, чието изплащане в пълен размер и в максимално кратки срокове беше сред първите ангажименти на служебното правителството към сектора. В рамките на един месец бяха изготвени всички документи, касаещи 17-тото изменение на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., и изпратени към службите на ЕК. Одобрението му ще позволи да бъдат насочени средства в размер на над 220 млн. лв. към земеделските стопани, както и проекти  за общинска инфраструктура”, пише в публикувания отчет на Министерския съвет.

За съжаление, неразплатените до този момент средства, които фермерите очакваха до края на юни, също не са малко. Остава отворен и въпросът какво се случва сега, когато срокът по европейския Регламент за приключване на разплащанията по Кампания 2023 изтече в края на юни. Ще трябва ли България да плаща санкции за неразплатени навреме средства?

Какво още чакат земеделците?

До 31 май трябваше да бъдат направени плащанията по Биологично пчеларство (БП) и Биологично пчеларство в преход (БПП). Оторизациите по тези интервенции обаче ще станат факт, едва след като бъдат извършени всички необходими проверки за биологичното състояние на стопанствата.

Oо 31 май трябваше да бъдат разплатени парите по всичките 8 екосхеми (досегашните зелени директни плащания (ЗДП). Тези, които все още не са изчистени, са: Екосхема за биологично земеделие (селскостопански животни) (Еко-БЖ); Екосхема за поддържане и подобряване на биологичното разнообразие и екологичната инфраструктура (Еко-БРЕИ); Екосхема за екологично поддържане на трайните насаждения (Еко-ТН); Екосхема за екстензивно поддържане на постоянно затревените площи (Еко-ПЗП); Екосхема за поддържане и подобряване на биоразнообразието в горски екосистеми (Еко-ГТ).

До 20 май трябваше да бъдат изплатени средствата по четири агроекологични интервенции: Насърчаване използването на култури и сортове, устойчиви към климатичните условия; Опазване на застрашени от изчезване местни сортове, важни за селското стопанство; Насърчаване на естественото опрашване и Възстановяване и поддържане на деградирали пасищни територии.

Седмото направление за Хуманно отношение към животните и антимикробна резистентност (ХЖ-АМР) беше планирано до 20 юни и още не е платено.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X