ЕС е разделен по отношение на правилата за генно редактираните храни на фона на регулаторната безизходица

В Европейския съюз продължава да съществува рязко разделение по отношение на дерегулацията на генно редактираните (NGT) храни, като последното предложение на белгийското председателство на Съвета не успя да преодолее продължаващата безизходица. Това предложение беше оттеглено от дневния ред на неотдавнашна среща на представителите в ЕС, след като не успя да осигури необходимата подкрепа от някои държави членки, включително Полша.

Според източници от белгийското председателство полският министър на земеделието Чеслав Шекерски е изразил резерви относно бързия темп на вземане на решения, като е подчертал липсата на достатъчно време за оценка на въздействието на предложените правила за НГТ. Това колебание от страна на Варшава беше значителна спънка, тъй като осигуряването на нейната подкрепа беше от решаващо значение за придвижването напред с предложението.

Спорът относно НГТ подчертава продължаващата борба на ЕС за балансиране на иновациите в селското стопанство с опасенията за общественото здраве и околната среда. NGT, за разлика от традиционните ГМО, които включват трансгенеза (въвеждане на ДНК от различни видове), работят чрез редактиране на гени в рамките на един и същ вид, без да добавят чужда ДНК. Това разграничение обаче не облекчи регулаторните предизвикателства или обществения скептицизъм.

Неотдавнашните събития в Италия подчертават спорния характер на този дебат. Полево изпитание на генетично модифициран ориз Арборио, проектиран да устои на опустошителна болест, беше вандализиран малко след началото му. Това изпитание беше част от отговора на Италия на тежката суша през 2022 г., принуждавайки правителството да проучи по-устойчиви решения за културите.

Въпреки потенциалните ползи от НГТ, като например подобрената устойчивост на културите към болести и вредители, ЕС продължава да регулира тези технологии съгласно строгите закони за ГМО, установени през 2001 г. Тази строга регулаторна рамка до голяма степен държи генно редактираните култури извън полетата на ЕС, с изключение на някои устойчиви на насекоми сортове ГМО царевица в Испания и Португалия.

Очаква се безизходицата по отношение на НГТ да продължи, като предстоящите председателства на ЕС вероятно ще постигнат малък напредък по този въпрос. Междувременно научната общност и регулаторите остават разделени, с контрастиращи доклади от националните агенции за здраве и безопасност на храните за рисковете, свързани с тези технологии.

Тъй като дискусиите продължават, Европейската комисия предложи облекчаването на регулациите за НГТ да ги приведе в по-тясно съответствие с конвенционално отглежданите растения, което потенциално ще отвори пазара за тези иновативни култури. Въпреки това, със огромна обществена и правителствена съпротива, значителните промени в регулаторния пейзаж изглеждат далечна перспектива.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X