В Турция, Молдова, Украйна, Северна Македония са много доволни от българския ечемик

Важна за производителите на ечемик информация представи Института по земеделие в Карнобат, който може да се похвали с успехите на българската селекция.

Пред учени и земеделци, бъдещи селскостопански специалисти научното звено представи своите  постижения, както  и съвместните си решения с агробизнеса в посока намаляване използването на пестициди.

Присъстваха, разбира се, и традиционните гости от Турция, в която държава  научното звено има сортове, които са вписани в сортовата й листа. След едногодишно или двугодишно изпитване там са вписани обикновена пшеница Миряна, цели 7 сорта ечемик и зимен овес – сорт Кехлибар.

Ареалът на разпространение на сортовете на ИЗ – Карнобат е вече разширен и в Молдова и в Украйна, където също  отглеждат български ечемик.

А в Северна Македония хит през последните години е станала пшеницата от сортовете Миряна и Одисей

Установено е, че те най-добре се приспособяват в тамошните условия, поясни проф. Дарина Вълчева.

Според нея най-големият проблем за фермерите и за науката днес са промените в климата, затова  учените акцентират върху него.

Сортовата листа на ечемика за настоящия сезон съдържа

27 сорта двуреден ечемик, 3 сорта пролетен двуреден фуражен ечемик, 1 сорт пролетен голозърнест ечемик, 20 сорта многореден фуражен ечемик, 1 сорт пролетен многореден
 

Общо 50 сорта са регистрирани в Сортовата листа на страната ни, като 43 от тях са българска селекция,  а 30 от тях са на Института в Карнобат.

И ако при останалите култури имаме инвазия на чужди сортове, то при ечемика картината е различна, казват учените.

Основната част от полетата у нас от 1 150 000 дка вече са заети с български сортове ечемик.

От института допълват, че предлагат на пазара сортове не само по предназначение, но и по устойчивост на абиотичен стрес, свързан с климатичните промени. Научните работници днес работят усилено в посока създаване на пластични сортове, които да отстояват на климатичните предизвикателства.

ИЗ – Карнобат има сортове, устойчиви на суша. Това са ОРФЕЙ и ОДИСЕЙ.

Устойчиви на студ – САЙРА, ДАРИЯ, АХИНОРА.

Влаголюбиви, но не и за полета с високи подпочвени води са Хубер, Загорец, Аспарух, Лардея. 

Всичко това предоставя доста широка картина пред  фермерите. Преди да започнат сеитбата обаче, те  много добре трябва да се ориентират кои сортове ще изберат. В тази връзка от института

препоръчват на фермерите да не се спират само на един сорт

а да заложат поне на два сорта в производството си.

Тази година ИЗ – Карнобат има признати и 2 нови сорта.

Единият е зимен двуреден ечемик, сорт МАТЕЯ, високодобивен , с висока студоустойчивост и подходящ за райони, където зимите са безснежни. 8% над стандарта са показателите на сорта, добивите от 2-годишното изпитване са достигнали до 919 кг от декар.

Вторият сорт, признат също през 2024 г. е пролетен многореден ечемик сорт ЗВЕЗДАНА. Създателите му са ас. Дарина Димова и проф. Драгомир Вълчев от ИЗ – Карнобат.

Звездана е поредното чудо в селекцията на ечемика.

Сортът дава добиви, които се равняват на зимните сортове. Зимните сортове имат дълга вегетация, почти 9 месеца, а Звездана обаче е с по-кратък период и  резултатите от него са чудесни. Добивът от него е 640 кг от декар, превишава стандарта с 14.4%, наред с останалите характеристики той е много ценен и се надяваме в скоро време да бъде на пазара в районите, където се залагат пролетни ечемици, казаха селекционерите.

Сортовата листа за тази година е богата.

Предлагат се и  семена от зимен сорт овес Кехлибар

От института предлагат и пшеница Миряна, стар български сорт, създаден в ИЗ по земеделие, повече от 30-годишен е, но намира добър прием както у нас, така и в чужбина. Поддържат го, защото добивите и качеството на зърното от него са много високи, коментира проф. Вълчева.

Имат и микробиални торове

За тях ученият припомня, че „в учебниците по природа пише: на 100 литра въздух – 78 литра е азот, 22 литра е кислородът и 1 литър са другите примеси. Така че да не мислим, че въздухът е само кислород!

Азотът от въздуха обаче може да се усвои от растенията, само ако има подходяща микрофлора в почвата. А почвата е царството на микроорганизмите и в тази връзка на пазара особен интерес ще представляват именно иновативните микробиални торове.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X