МЗХ увеличава площта за напояване в 4 области със 75 000 дка на стойност 28 млн. лева

Тези дни, както писахме все по-гореща ще става темата за поливната вода за напояване. Прехвърчат искри между МОСВ и МЗХ, като първото, както виждаме почти винаги е в ролята на наставник и обвинител.

В това време както казват от МЗХ обаче, там се работи с темповете, с които е възможно и по изпълнение на проекти, по които е възможно да има средства.

Сега агроведомството работи по рехабилитацията на обекти на „Напоителни системи“ ЕАД по подмярка 4.3 за подкрепа за инвестиции в инфраструктура, свързана с развитието, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство от ПРСР 2014-2020 г.

По тях ще бъде увеличена площта за напояване на територията на четири области и ще се повиши коефициентът на полезно действие на каналите, както и качеството при подаване на водата..

Кои са тези области?

Площта за напояване на територията на област  Хасково ще бъде увеличена  до над 39 000 дка

Площта за напояване на територията на област Хасково ще бъде  увеличена до 39 070 дка. Това ще стане възможно с течащата реконструкция на необлицованите участъци на основен напоителен магистрален канал и съоръжения с водоизточник язовир „Тракиец“.

Според специалистте към момента на подготовката на проекта коефициентът на полезно действие /КПД/ на участъка от канала е бил малко над 40% и чрез него е транспортирана вода до общо 1 499 дка.

Очаква се след  обновяването на  канала КПД  да достигне до 55%.

Определеният финансов ресурс за ремонтните дейности е 6 713 049 лева без ДДС и той се осигурява по мярка 4.3.

С реконструкцията се цели и намаляване загубите на вода и подобряване на проводимостта на канала, който е с дължина 47,515 км.

Ще се подават по-големи водни количества и съответно ще има увеличаване на поливните площи.

Както и ще се постигне предотвратяване  от наводняване на прилежащи земеделски земи.

Водоразпределението и експлоатацията на канала също ще бъдат подобрени,  като ще се създадат условия и за по-лесно почистване.

Допълнителни 16 470 дка към участък от „Напоителни системи“ ЕАД –  клон „Марица”

„Алеко Потока“ е един стар главен напоителен канал, който е въведен в редовна експлоатация още през 1964 г. Сега проектът по неговата рехабилитация предвижда модернизация на 5,199 километров участък, който е в землището на гр. Съединение,  област Пловдив. Обектът е част от напоителна система „Тополница“.

Реконструкцията му ще осигури безаварийната работа на канала и възстановяване на проектната му проводимост.

Към момента на подготовката на проекта, коефициентът на полезно действие (КПД) на участъка от канала е бил 48,7% и чрез него е транспортирана вода до 13 469 дка.

След реализиране на инвестицията ще бъде възможно водообезпечаване за напояване на допълнителни 16 470 дка и ще се повишаване КПД с 29,56%, до близо 78,26%. По този начин ще се  постигне потенциална икономия на вода от близо 20 млн. кубични метра на година, казват инженерите.

Общата стойност на одобрения размер на инвестицията възлиза на 6 848 326,15лв. без ДДС.

Над 7 пъти ще се увеличат площите за напояване в област Шумен

 Над 7 пъти ще се увеличат площите за напояване в област Шумен, което ще стане възможно с реконструкция на напоителен канал „Виница“.

Към момента на подготовката на проекта, коефициентът на полезно действие (КПД) на участъка от канала е бил 4% и чрез него е транспортирана вода до общо 2 114 дка.

След реализиране на инвестицията, ще бъде възможно повишаване на КПД до близо 69%.

С реконструкцията ще се намалят и загубите на вода и ще се подобри проводимостта на канала. Ще се подават по-големи водни количества и съответно ще има увеличение на поливните площи, както и ще се постигне предотвратяване от наводняване на прилежащи земеделски земи.

Каналът ще бъде почистен от дървета, храсти, тиня и наноси и ще се изгради стоманобетонова облицовка на компроментираните участъци.

Определеният финансов ресурс за ремонтните дейности е 6 413 274 лв. без ДДС и той се осигурява по подмярка 4.3 от мярка 4 за инвестиции в материални активи“ от ПРСР 2014-2020 г.

Площта за напояване на територията на област Сливен ще бъде увеличена до над 15 000 дка

Площта за напояване на територията на област Сливен ще бъде увеличена до над 15 000 дка. Това ще стане възможно с реконструкцията на магистрален канал, от който се подава вода в участъка от с. Гавраилово до с. Тополчане.

Рехабилитационният участък включва 5,47 км от канала. Към момента на подготовката на проекта, напояваните площи за последната стопанска година са били общо 9 380 дка.

Определеният финансов ресурс за ремонтните дейности е  8 150 735  лв. без ДДС.

С реконструкцията ще се увеличи пропускателната способност на канала, като  водоразпределението и експлоатацията му ще бъдат подобрени и ще се създадат условия и за по-лесното му почистване.

При реализирането на проекта ще бъдат монтирани 4 броя измервателни устройства, съгласно изискванията на Закона за водите и ще бъде осигурена строителна механизация.

Диана Ванчева

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X