ЕК одобри промените при прилагането на ДЗЕС 6,7 и 8

След обширни дискусии преговори ЕК потвърдени промените в прилагането на стандартите за Добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС) 6, 7 и 8.

Министерство на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на заповед, с която се променят стандарти 5, 6, 7 и 8 от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на България за 2023 – 2027 г.

Целта на изменението е да се намали административната тежест за земеделските стопани при прилагането на стандартите през 2024 г.

ДЗЕС 6: Поддържане на минимална почвена покривка през най-чувствителните периоди
Промените в стандарт ДЗЕС 6 включват отпадане на зимния чувствителен период за наличие на растителна покривка и скъсяване на летния период с един месец (от 1 юни до 30 септември). Новите изисквания позволяват на земеделските стопани да осигурят последваща култура в рамките на:

  • 2 седмици след премахването на предходната растителна покривка
  • 3 седмици след премахването на предходната растителна покривка за площите с последваща култура рапица

ДЗЕС 7: Ротация или диверсификация на културите
Новите промени в стандарт ДЗЕС 7 дават възможност на земеделските стопани да избират между ротация и диверсификация на културите. Изискванията трябва да се спазват съгласно измененото Приложение III към Регламент (ЕС) 2021/2115.

ДЗЕС 8: Запазване на непроизводствени обекти и площи
Промените в стандарт ДЗЕС 8 се отнасят до запазването на съществуващите особености на ландшафта (отделни дървета, дървета в редица, синори, живи плетове или дървета в група) и тераси. Също така отпада изискването за заделянето на определен дял от обработваемата земя като непроизводствени площи.

Изменението предвижда още, че малките стопанства, които не надвишават 10 хa, са освободени от проверки и санкции на предварителните условия.

При прилагането на стандарти 5, 6, 7 или 9 за ДЗЕС се допускат временни дерогации от изисквания като срокове и периоди, в случай на метеорологични условия, които не позволяват изпълнението им през съответната година.

Крайният срок за предоставяне на предложения и коментари по публикувания документ е до 3 август 2024 г., включително.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини