Как Бразилия се стреми към самозадоволяване с пшеница

Бразилия, един от най-големите селскостопански производители в света на царевица и соя, се надява да започне да се самозадоволява с пшеница през следващото десетилетие, според доклад на Службата за чуждестранно земеделие (FAS) на Министерството на земеделието на САЩ (USDA).

Бразилия, с население от 215 милиона, консумира повече от 12 милиона тона пшеница и продукти на основата на пшеница годишно – това е повече от националното производство на страната от приблизително 9,5 милиона тона, предвидено за пазарната 2024-25 година.

В резултат на това Бразилия е сред десетте най-големи вносители на зърно в света, разчитайки най-вече на Аржентина, която задоволява повече от 80% от вноса на Бразилия.

В началото на 2000 г. производството на пшеница в Бразилия е можело да задоволи малко над 30% от националното търсене. А до реколтата 2022-23 г. процентът на самозадоволяване се е увеличил до 80%, което е значително подобрение.

Въпреки този напредък, страната все още смята, че е изправена пред пропаст между производство и потребление.

Фермерите и учените са постигнали значителен напредък в увеличаването на добивите от културите, отбелязва FAS. Остават обаче значителни предизвикателства за преодоляване, за да се постигне амбициозният план на бразилското правителство за постигане на самодостатъчност с пшеница през следващото десетилетие.

Самозадоволяването с пшеница може да бъде постигнато чрез култивиране на земя в биома Cerrado, подобен на савана регион в централна Бразилия, съобщава FAS. Правителството се стреми да разшири производството на пшеница върху близо 4 милиона хектара деградирала земя и да използва адаптирани сортове семена, които са толерантни към сухото време и почвените условия, преобладаващи в региона.

Производството на пшеница в Бразилия е съсредоточено главно в южните щати,  където климатът е предимно умерен и субтропичен. Тези два щата представляват около 80% от годишното производство на пшеница в страната.

Биомът Cerrado е вторият по големина в Бразилия и заема около 22% от общата площ на страната. Регионът Cerrado се характеризира с два различни сезона: дъждовен сезон, продължаващ от септември/октомври до март/април, и сух сезон, от април/май до септември/октомври.

Цикълът на растеж на пшеницата продължава от 100 до 170 дни, обикновено в зависимост от вида на сорта, времето и почвените условия.

В началото на 90-те години бразилското правителство е спряло да се намесва в покупките на пшеница и секторът е имал за цел да подобри качеството на зърното. В резултат на това системата за производство на пшеница в Бразилия е претърпяла значителни промени, за да отговори на международните пазарни параметри.

Сортовете хлебна пшеница бързо са били заменени от хлебна пшеница с по-високо качество. Това е направило възможно използването на промишлени продукти със специфични характеристики в храненето на хората, като хляб, бисквити и др.

Освен това са разработени по-висококачествени сортове пшеница за храна на животни, съдържащи по-високи нива на протеини, фибри и аминокиселини.

Бразилската селскостопанска изследователска корпорация (EMBRAPA) разработва сортове пшеница от 80-те години на миналия век, които са особено устойчиви на суша и топлина, идеални за засаждане в района на Cerrado. Въпреки че днес има много разновидности, приети в региона, четири са основните: BRS 264, BRS 394, BRS 404 и BRS 254.

Фермерите в Централна Бразилия са изразили интерес към тропическа пшеница като култура за втори сезон след царевица или соя, но са изправени пред предизвикателства като високи разходи за суровини поради лоша почва, висока честота на болести, закупуване на оборудване за производство на пшеница и логистика. В резултат на това много фермери избират да продължат да инвестират в по-безопасни, по-малко рискови култури.

Въпреки всичко се очаква бразилската тропическа пшеница да набере скорост като други зърнени култури.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X